Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Sunshine Of Your Love [Cream] 1967


ΟΙ CREAM δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το ξεχωριστό τρίο των Eric Clapton, Jack Bruce και Ginger Baker, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, κυκλοφόρησε τα -όλα κι όλα- τρία άλμπουμ του, δημιουργώντας τάσεις και... εκστάσεις με τον blues rock ήχο τους και τις θρυλικές πλέον συνθέσεις τους. Μία από αυτές έμελλε να αγαπηθεί παράφορα από τον κόσμο, αλλά και από μουσικούς, οι οποίοι στην πορεία δοκίμασαν να το... κάνουν δικό τους. Κυρίες και κύριοι, το Sunshine Of Your Love...






Yστερα από το ντεμπούτο τους με το άλμπουμ Fresh Cream, το γκρουπ έχοντας ήδη έτοιμα κομμάτια και μεγάλη... φόρα από τα άδυτα των blues, κυκλοφορεί το Disraeli Gears. Mέσα σ' αυτό οι Cream «φυτεύουν» το Sunshine Of Your Love. Μία σύνθεση των Clapton και Bruce σε στίχους του ποιητή, στιχουργού και τραγουδιστή Pete Brown.

Τα «βρώμικα» -α λα Hendrix- ριφ μπάσου και κιθάρας των δύο προαναφερθέντων καλλιτεχνών, το ιδιαίτερο drumming του Baker, αλλά και το πιασάρικο ψυχεδελικό ρεφρέν του Clapton, κάνουν το κομμάτι να ξεχωρίσει αμέσως σε μια εποχή που το ροκ διαδέχονταν τα blues.

Η «βασίλισσα» της τζαζ, Ella Fitzgerald, σπεύδει πρώτη, λίγους μήνες μετά (1968), να το διασκευάσει και να το χωρέσει το live ομώνυμο άλμπουμ της από συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο: 



Eναν χρόνο μετά, ο Jimi Hendrix (που θεωρείται ο εμπνευστής του κομματιού), το παίζει στις συναυλίες του όπως στη Στοκχόλμη, το Winterland ή στο Royal Albert Hall:



Το 1991, τόσο ο Frank Zappa, όσο και ο ίδιος ο Clapton, θα το επανεκτελέσουν για τα  ζωντανά άλμπουμ τους The Best Band You Never Heard In Your Life και 24 Nights, αντίστοιχα:





Μία τελείως διαφορετική άποψη του κομματιού θα έρθει το 1994 από τους Living Colour και το άλμπουμ τους, True Lies:



Το 2005 o Ozzy Osbourne θα δοκιμάσει την τύχη του για το άλμπουμ διασκευών Under Cover (δυστυχώς δεν υπάρχει video), ενώ το 2009 η Ελληνοαυστραλέζα κιθαρίστρια, Orianthi (Παναγάρη) θα κυκλοφορήσει τη δική της εκδοχή μέσα από το άλμπουμ της, Believe:



Tέλος, το 2010, ο σπουδαίος Carlos Santana, θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ διασκευών, Guitar Heaven, μέσα στο οποίο θα καταθέσει τη δική του άποψη για το συγκεκριμένο κομμάτι, έχοντας στα φωνητικά τον Rob Thomas των Matchbox Twenty:



Oπως ακούσατε το Sunshine Of Your Love «μαγνήτισε» κόσμο και κοσμάκη και προφανώς θα συνεχίσει να το κάνει. Ενα κομμάτι που τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε 50 χρόνια ύπαρξης κι όμως παραμένει τόσο ζωηρό, λαμπερό και φρέσκο όσο ποτέ.



THE SHADOW





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...