Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Βon Jovi - Keep The Faith [1992]


TEΡΑΣΤΙΑ η πορεία των Bon Jovi στον σκληρό ήχο, κυρίως στα 80's, όταν και έχτισαν το όνομά τους με σπουδαία κομμάτια και άλμπουμ. Το φινάλε της δοξασμένης αυτής δεκαετίας βρίσκει τη μουσική να αλλάζει και να αναζητεί νέα πράγματα, για μια φορά ακόμη. Κι εκεί το συγκρότημα από το New Jersey, αντιδρά (υποσυνείδητα ίσως;) και κυκλοφορεί το 1992 το πιο ολοκληρωμένο, το πιο μεστό και ουσιαστικό άλμπουμ της πορείας του. Το Keep The Faith...






{To άλμπουμ που έκανε βαρυσήμαντους μουσικούς τους Bon Jovi}



H παγκόσμια μουσική σκηνή κοχλάζει και οι Bon Jovi έχοντας μαζέψει ενέργεια και παραστάσεις από τη διακοπή τεσσάρων ετών για πρώτη φορά ανάμεσα σε άλμπουμ τους, ετοιμάζουν το νέο χτύπημά τους. Ηδη ο Jon Bon Jovi και ο Sambora έχουν κυκλοφορήσει προσωπικές δουλειές (το soundtrack «Young Guns II» και το «Stranger In This Town», αντίστοιχα) και ο πρώτος αναλαμβάνει πλέον το γενικό κουμάντο του γκρουπ, φέρνοντας στο τιμόνι της παραγωγής τον σπουδαίο Bob Rock.

Οι δύο στυλοβάτες της μπάντας, έχουν συμμετάσχει στο κορυφαίο Trash (1989) του Alice Cooper, δανείζοντας στο άλμπουμ, φωνητικά (Τrash), κιθάρα και συνθέσεις (Hell Is Living Without You) και φέρνουν (ξανά) στα κομμάτια που θέλουν να βάλουν στο Keep The Faith, τον παραγωγό του Cooper, τον Desmond Child, o oποίος συμμετέχει στη δημιουργία του ομώνυμου κομματιού και του I'll Sleep When I'm Dead.

Η... μεγάλη κινητικότητα τoυ Bon Jovi και Sambora, μοιραία, φέρνει συγκρούσεις μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, το οποίο αποφασίζει στα τέλη του 1991 να απομονωθεί στον Αγιο Θωμά των Παρθένων Νήσων της Καραϊβικής για να ξαναβρεί τη χαμένη... πίστη του. Λίγους μήνες μετά και ύστερα από μια μοναχική πολυήμερη εκδρομή με τη μοτοσικλέτα του στις ΗΠΑ, ο Bon Jovi μαζί με τους Richie Sambora, Alec John Such (η τελευταία εμφάνισή του σε άλμπουμ του γκρουπ), Tico Torres, David Bryan και Bob Rock, συγκεντρώνονται στα Little Mountain Studios στο Βανκούβερ και «ξεσπούν» με τη μουσική τους.


Με τα προηγούμενα άλμπουμ οι Bon Jovi χάρισαν τεράστιες επιτυχίες, όμως εδώ το γκρουπ θα γράψει τον πρώτο (το δεύτερο θα είναι το These Days) πλήρη, γεμάτο δίσκο του, με κομμάτια όχι απλά να ξεσηκώνουν τους οπαδούς, το ραδιόφωνο και τα κοριτσόπουλα. Τραγούδια με δύναμη, πραγματικά σημαντικές συνθέσεις, βαρύ ήχο και rock n' roll.

Kαι τον Νοέμβριο κυκλοφορεί το Keep The Faith. Το I Believe υποδέχεται τον ακροατή με τον Bon Jovi να ερμηνεύει παθιασμένα σε ένα κομμάτι που σφύζει από τα ριφ και το new tone του Sambora, τον επιβλητικό ήχο των τυμπάνων του Torres και το θορυβώδες μπάσο του Alec John Such, που προσφέρει ένα σταθερό backbeat σε όλο το άλμπουμ. Aκολουθεί το ξεσηκωτικό ομώνυμο τραγούδι με το πομπώδες drumming του Torres και τον Βοn Jovi να βγάζει μοναδική θεατρικότητα στην ερμηνεία του. Το I'll Sleep When I'm Dead με πιο παιχνιδιάρικο rock n' roll ρυθμό και πιο κοντά στους... παλιούς Bon Jovi (όπως και το In These Arms που ακολουθεί), χρωματίζει ιδιαίτερα το άλμπουμ στο σωστό σημείο.


Οι Bon Jovi μάς έχουν χαρίζει σπουδαίες μπαλάντες αλλά εδώ, το Bed of Roses τα έχει όλα. Πολλά φορτία συναισθήματος, άψογη δομή και κορύφωση σε ένα από τα πιο σπαρακτικά solos του Sambora. Eνα πραγματικό αριστούργημα. Ηδη μέσα σε μόλις πέντε κομμάτια το γκρουπ τα πάει περίφημα. Κι όμως, οι εκπλήξεις δε σταματούν. 

Το If I Was Your Mother (γιατί τέτοιος τίτλος σε αυτό το κομμάτι ρε παίδες;) σοκάρει. Οι Bon Jovi γράφουν και ηχογραφούν το πιο heavy rock τραγούδι της καριέρας τους, με τον Sambora να «μπουκώνει» τα ηχεία του ακροατή και τον Bon Jovi να κρατά... μόλις και μετά βίας την ταυτότητα της μπάντας.

Κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ακούσει όλα, να και το Dry County. Μέσα σε περίπου 15' η μπάντα χαρίζει δύο από τα πιο αξιόλογα κομμάτια της ιστορίας της. Το Dry County είναι ίσως το πιο μεγαλειώδες κομμάτι που έγραψε ποτέ ο Bon Jovi. Oχι, δεν είναι hit. Είναι ΚΟΜΜΑΤΙ καλοδουλεμένο, με αρχή μέση και τέλος, που θα το έβαζα στα σημαντικότερα της πορείας του hard rock. H ιστορία αφορά μια μικρή πόλη που πλήττεται από την πτώση της πετρελαϊκής βιομηχανίας με τους κατοίκους της να βασίζονται σε αυτή για να επιβιώσουν. Πιάνο, εντυπωσιακές διακυμάνσεις και ένας Sambora στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, κάνουν το κομμάτι, ύμνο, για κάθε μουσικόφιλο που σέβεται τη μουσική αυτή. Oι Bon Jovi εδώ, γίνονται μουσικοί με βάρος και ποιότητα πάνω από ιδιώματα και γούστα.

Από 'δω και έπειτα με εξαίρεση το... γλυκανάλατο I Want Youθα σταθώ και στο «heavy» Fear, το Blame It on the Love of Rock & Roll που αποτελεί τη... rock n' roll εκδοχή του I'll Sleep When I'm Dead (αλλά τι πειράζει;) και το... southern, Little Bit of Soul, τα οποία όμως αδικούνται διότι βρέθηκαν σε ένα τέτοιο απαιτητικό άλμπουμ - κόσμημα. 

Τρία χρόνια μετά, το γκρουπ με κεκτημένη ταχύτητα, θα κυκλοφορήσει το εξαιρετικό These Days και κάπου εκεί θα κλείσει τη μεγαλειώδη πορεία του, αφού σιγά σιγά θα βυθιστεί σε νέες έριδες, αποχωρήσεις, αλκοολισμό και τους εγωισμούς. Τα άλμπουμ θα γίνουν πιο pop, πιο εύπεπτα για το ευρύ κοινό και συνολικά μέσα από επτά προσπάθειες, ζήτημα να έχουν σταθεί (όχι στα ραδιόφωνα) δύο ή τρία κομμάτια από αυτά. Το Keep The Faith, μπορεί να μην είχε Livin' On A Prayer, Υοu Give Love A Bad Name ή Born To Be My Baby, παρόλα αυτά μεγέθυνε σημαντικά τους Bon Jovi, έστω κι αν οι ίδιοι ή η πλειονότητα των οπαδών τους δεν το κατάλαβαν ποτέ...


Τα κομμάτια:

1. I Believe (Jon Bon Jovi) 5:49
2. Keep the Faith (Bon Jovi, Richie Sambora, Desmond Child) 5:46
3. I'll Sleep When I'm Dead (Bon Jovi, Sambora, Child) 4:42
4. In These Arms (Bon Jovi, Sambora, David Bryan) 5:20
5. Bed of Roses (Bon Jovi) 6:34
6. If I Was Your Mother (Bon Jovi, Sambora) 4:27
7. Dry County (Bon Jovi) 9:52
8. Woman in Love (Bon Jovi) 3:48
9. Fear (Bon Jovi) 3:07
10. I Want You (Bon Jovi) 5:37
11. Blame It on the Love of Rock & Roll (Bon Jovi, Sambora) 4:24
12. Little Bit of Soul (Bon Jovi, Sambora) 5:44


ΤΗΕ SHADOW










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...