Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Hawkwind - Into The Woods [2017]


EΝΑ ΧΡΟΝΟ μετά το The Machine Stops, οι Hawkwind επιστρέφουν με το Into The Woods, το 29ο άλμπουμ μιας τεράστιας πορείας. Η παρέα του Dave Brock, έρχεται να δώσει συνέχεια στον προβληματισμό που «άπλωσε» στην προηγούμενη δουλειά της στιχουργικά, κάνοντας το The Machine Stops ένα εξαιρετικό άλμπουμ. Τι συμβαίνει, όμως, φέτος;..






{Kαλή η ιδέα, κακό το αποτέλεσμα...]


Η περσινή δουλεία των Hawkwind βασίστηκε στο ομώνυμο προφητικό και βραβευμένο μυθιστόρημα του Αγγλου συγγραφέα και δοκιμιογράφου, Εντουαρντ Μόργκαν Φόρστερ (1879-1970) του 1909, σύμφωνα με το οποίο, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού είχε χάσει τη δυνατότητα να ζει στην επιφάνεια της Γης. Κάθε άτομο ζούσε στην απομόνωση κάτω από το έδαφος, σε ένα πρότυπο «κύτταρο», με όλες τις σωματικές και πνευματικές ανάγκες να καλύπτονται από μια παγκόσμια μηχανή. 

Η επικοινωνία γινόταν μέσω μηχανών και βίντεο, με τα οποία οι άνθρωποι διεξήγαγαν μόνο μία δραστηριότητα: την ανταλλαγή ιδεών και της γνώσης. Κάτι σαν το σημερινό Ιντερνετ. Κάποια στιγμή, η μηχανή κατέρρευσε, συμπαρασύροντας και την ανθρώπινη - εξαρτημένη φυλή στην καταστροφή. Πριν χαθούν, συνειδητοποίησαν ότι ο άνθρωπος και η σχέση του με τον φυσικό κόσμο είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Πλέον, στο Into The Woods, δίνεται η συνέχεια αυτής της ιστορίας μέσα από ένα δάσος, όπου η ανθρωπότητα προσπαθεί να ανακτήσει τον χαμένο φυσικό τρόπο ζωής.


Ωραία όλα αυτά, όμως από μουσική τι γίνεται; Στο The Machine Stops, το γκρουπ είχε δώσει ένα πραγματικό συνθετικό και μουσικό ρεσιτάλ. Η φετινή προσπάθεια όμως, μοιάζει να απέχει παρασάγγας από την περσινή, παρότι νοηματικά, το ένα άλμπουμ αποτελεί συνέχεια του άλλου.

Οι Hawkwind δείχνουν να... χάνονται κάπου στο δάσος. Το άλμπουμ δε εμφανίζει σχεδόν σε κανένα σημείο τη φρεσκάδα του προκατόχου του με τη συντριπτική πλειονότητα των κομματιών να ακούγεται flat και μονότονη. Ισως το κομμάτι που αξίζει πραγματικά τον τίτλο «Ηawkwind» είναι το ακροτελεύτιο Magic Mushroom, αλλά και το Have You Seen Them. Το μπάντζο και τα βιολιά στο space/country, Space Ship Blues, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή, αλλά σε συνδυασμό με τα πλήκτρα, το αποτέλεσμα μοιάζει μάλλον με αχταρμά.

Ο 75χρονος, πλέον, Dave Brock, που ζει σε ένα αγρόκτημα στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας, πιθανολογώ ότι παρασύρθηκε από το όλο concept και βιάστηκε να ολοκληρώσει το Into The Woods. Το The Machine Stops είναι, ακόμη, πολύ κοντά στ' αυτιά του κόσμου και η σύγκριση, σχεδόν, «καταδικάζει» το φετινό άλμπουμ. Κι όχι αδίκως...

Τhe Songs:

1. Into The Woods 6:16 
2. Cottage In The Woods 3:52 
3. The Woodpecker 0:52 
4. Have You Seen Them 6:58 
5. Ascent 3:41 
6. Space Ship Blues 6:35 
7. The Wind 4:09 
8. Vegan Lunch 5:18 
9. Magic Scenes 6:12 
10. Darkland 2:14 
11. Wood Nymph 5:57 
12. Deep Cavern 2:27 
13. Magic Mushroom 9:28

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 4>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...