Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Skyclad - Forward Into The Past [2017]


ΟΚΤΩ χρόνια απουσίας, δεν τα λες και λίγα. Οι μοναδικοί Scyklad επιστρέφουν ύστερα απ' το υπέροχο In The... All Together toy 2009, με πολλή διάθεση και «δίψα» για μία ακόμη folk πτήση, μέσα από το 13ο τους άλμπουμ, το Forward Into The Past. To γκρουπ έχει αφήσει πίσω του τη δοξασμένη εποχή με τον Martin Walkyier στα φωνητικά, όμως η ποιότητα δεν είναι θέμα τους ενός. Οι Scyklad το 'χουν ακόμη...






{Ξεκάθαρα, μία ακόμη περήφανη στιγμή τους}


2010, 2011,2012,2013, 2014, 2015, 2016. Tα χρόνια της «ξηρασίας» τελείωσαν στο Newcastle και η βρετανική μπάντα, πάνω που άρχισαν τα σενάρια για το τέλος της, επανέρχεται στο προσκήνιο, με πάθος, καθαρό μυαλό, όμως με λιγότερο νεύρο απ' ότι στο παρελθόν. Οι Skyclad έχουν συσσωρευμένη ενέργεια και έμπνευση, που τις διοχετεύουν μαεστρικά στο Forward Into The Past. 

Κι όπως μαρτυρά ο τίτλος, το γκρουπ στη νέα προσπάθειά του, αναζητεί τα δοξασμένα σημεία του παρελθόντος του και προχωρά, πειραματίζεται, έχοντας ως βάση, τα ριφ του Steve Ramsey, τα ντραμς του Arron Walto, το βιολί της Georgina Biddle, αλλά και... θαμμένο το μπάσο του Graeme English.

To thrash-ίζον folk hard rock και metal των Skyclad, δεν είναι τόσο ακραίο, τόσο «γεμάτο» όσο παλαιότερα αυτή τη φορά, αλλά περιέχει μια πιο ευρεία παλέτα μουσικών, που κάνει το άλμπουμ μια πραγματική εμπειρία. Ολα είναι προσαρμοσμένα στη φωνή του Kevin Ridley, ο οποίος δίνει μια άλλη «νότα» στις συνθέσεις, που «ντύνουν» ανησυχίες, οργή και προβληματισμούς σχετικά με την πολιτική, την κοινωνία, το περιβάλλον (φυσικά), τη μουσική βιομηχανία.

To εισαγωγικό A Storytellers’ Moon καλωσορίζει τον ακροατή στον κόσμο του Forward Into The Past με μια... απολογητική ερμηνεία του Ridley, το χαρακτηριστικό παίξιμο της Biddle και τα επιβλητικά τομ του Walton. Περίπου, ενάμισι λεπτό μετά το State of the Union Now μπαίνει με thrash διαθέσεις οι οποίες κρατούν για 70''. Oι κιθάρες εκρήγνυνται σε πιο νεοκλασικές κλίμακες και το ξέφρενο πάρτι απογειώνεται μέσα από μια απρόβλεπτη, συναρπαστική σύνθεση που «σβήνει», ξανά, όπως άρχισε.


Το γκρουπ εξοργίζεται στο γεμάτο μηνύματα Change is Coming (δείτε παρακάτω το σχετικό κλιπ), groove-άρει στο Starstruck?, θυμίζει τους παλιούς Skyclad στο A Heavy Price to Pay, ενώ στο Words Fail Me ΜΑΓΕΥΕΙ (χωρίς εισαγωγικά). Ενα σπάνιο, συναρπαστικό, καλοδουλεμένο κομμάτι με λαμπερές δισολίες, γραμμένο με την ψυχή (που παρεμπιπτόντως μάς θυμίζει ότι υπάρχει και μπάσο στο άλμπουμ).

Ακολουθεί το ομώνυμο Forward into the Past, ακόμη μια μεγάλη στιγμή που αναδεικνύει την ουσία της μελωδίας και του σπάνιου Maidenικού κιθαριστικού solo. Τα πενήντα πέντε ορχηστρικά δευτερόλεπτα που ακολουθούν ανήκουν στη Biddle -που προκαλεί ρίγος- και στον Ramsey, ενώ στο The Queen of the Moors θα απολαύσουμε διφωνίες, metal και φρεσκάδα σε ένα σπουδαίο κομμάτι.

Και οι Skyclad δεν αφήνουν τον ακροατή σε... ησυχία. Το απρόβλεπτο μικρό έπος Last Summer’s Rain φέρει έντονα prog ψήγματα, τα οποία η μπάντα βάζει και στο The Measure στο οποίο κάποιες στιγμές θαρρείς ότι παίζει ο Petrucci. Θα τονίσω ότι ένα μεγάλο μέρος του μεγαλείου αυτού του άλμπουμ ανήκει στον απολαυστικό Arron Walton και στα ντραμς του.

Το 
Borderline έρχεται να προετοιμάσει τον ακροατή για το φινάλε με μια παθιασμένη ερμηνεία και όλα τελειώνουν όπως άρχισαν: με ένα δεύτερο μέρος του A Storytellers’ Moon. Οι Skyclad μάς χαρίζουν, ξεκάθαρα, μία ακόμη περήφανη στιγμή τους, ένα άλμπουμ που εκπέμπει συναίσθημα και μεγαλείο. Το Forward into the Past θα «μαγνητίσει» περισσότερο κόσμο, έξω από τον «πυρήνα» του γκρουπ. Ισως θα πρέπει κι άλλα γκρουπ να... αραιώσουν σιγά σιγά τα ραντεβού τους με τη δισκογραφία...

Τrack List:


01. A Storytellers’ Moon (intro) 01:28
02. State of the Union Now 03:28
03. Change is Coming 04:13
04. Starstruck? 03:05
05. A Heavy Price to Pay 03:04
06. Words Fail Me 05:36
07. Forward into the Past 03:37
08. Unresolved (instrumental) 00:55
09. The Queen of the Moors 03:05
10. Last Summer’s Rain 05:33
11. The Measure 02:49
12. Borderline 04:35
13. A Storytellers’ Moon (Outro) 01:34

ΤΗΕ SHADOW
Αξιολόγηση 7,5>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...