Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

LIFE: Αι Ειδοί του Μαρτίου / Τhe Ides Of March


ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 1981 οι Iron Maiden κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους -το τελευταίο με τον Paul Di'Anno και το τελευταίο με συνθέσεις που είχαν ήδη έτοιμες από το παρελθόν- το Killers, το οποίο έχει ως εισαγωγικό κομμάτι το instrumental, Τhe Ides Of March, «Αι Ειδοί του Μαρτίου» ή «Μάρτιαι Ειδοί» κατά τον Καβάφη (1911). Με ποιον μεγάλο φόνο ταυτίστηκε η φράση και τι σχέση έχει με τον μήνα Μαρτιο;..






Αι Ειδοί του Μαρτίου (Idus Martiae ή Idus Martii στα Λατινικά / Ιdus : ήμισυ, η μέρα που διαιρεί το μήνα σε δύο, σχεδόν, ίσα μέρη) αντιστοιχεί στη 15η Μαρτίου. Ο όρος «ειδοί», όμως δεν προσδιόριζε μόνο τον Μάρτιο, αλλά τη 15η ημέρα του Μαΐου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και τη 13η μέρα των άλλων μηνών, πάντα κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο. Ηταν αργία για τους Ρωμαίους, αφιερωμένη στο θεό Αρη (Mars=Αρης).


Steve Harris
Αι Ειδοί του Μαρτίου, λοιπόν, έμειναν στην παγκόσμια ιστορία, γιατί εκείνη ακριβώς τη μέρα δολοφονήθηκε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ (15 Μαρτίου 44 π.Χ.) από τον Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο (κατά ορισμένους, ο νόθος γιος του) και γι' αυτό ο Καίσαρας αναφώνησε τη γνωστή φράση «Και σύ τέκνον, Βρούτε;»

Ο θάνατος του Καίσαρα [η εικόνα είναι απόσπασμα από το έργο του Vincenzo Camuccini με τίτλο The Death of Caesar (1798)] έκανε αυτή τη μέρα, σημείο καμπής στη ρωμαϊκή ιστορία. Ο Καίσαρας, κατά την παράδοση, είχε προειδοποιηθεί από τον οιωνοσκόπο Σπουρίννα «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου». Οταν η μέρα εκείνη έφθασε και ο Καίσαρας, πορευόμενος προς τη Σύγκλητο στη Ρώμη, συνάντησε τον μάντη και του είπε με ειρωνεία και υπεροψία: «Εφθασαν οι ειδοί!», υπονοώντας ότι τον είχε συμβουλέψει λανθασμένα, μιας και δεν του είχε συμβεί τίποτα κακό.

«Εφτασαν, άλλα δεν πέρασαν…», του απάντησε ο Σπουρίννας. Λέγεται μάλιστα πως ο Ελληνας σοφιστής, Αρτεμίδωρος ο Κνίδιος, εκείνη τη στιγμή έδωσε στον Καίσαρα ένα σημείωμα, που θα αποκάλυπτε τη συνωμοσία εναντίον του, αλλά το πλήθος στη Σύγκλιτο ήταν μεγάλο και ο Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός δεν κατάφερε να το διαβάσει.

Μετά από λίγο ο Καίσαρας θα έπεφτε νεκρός, με 23 μαχαιριές, από τα χέρια των συνωμοτών μέσα στη σύγκλητο της Ρώμης. Τον μαχαίρωσαν όλοι οι συνωμότες, για να πιστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στο φόνο...


THE SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...