Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

LIFE: Chuck Berry: Οταν σίγησε το Rock n’ roll


H ΜΟΥΣΙΚΗ είναι φτωχότερη μετά τον θάνατο του Chuck Berry, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 90 του, το περασμένο Σάββατο. Μαζί με τον Elvis Presley, τον Jerry Lee Lewis και τον Little Richard, δημιούργησαν και καθόρισαν τη rock n’ roll κουλτούρα, μια κουλτούρα που ήταν κάτι περισσότερο από ένα είδος μουσικής…







O Charles Edward Anderson Berry γεννήθηκε στο Σεντ Λούις, στις 18 Οκτωβρίου, 1926. Ως παιδί είχε ένα μυοσκελετικό πρόβλημα στο πόδι, από το οποίο απέκτησε το προσωνύμιο, το «περπάτημα της πάπιας» (duck walk). Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στην ηλικία των 15 ετών, όταν ανέβηκε στη σκηνή σε μια σχολική παράσταση για να εκτελέσει μια διασκευή του Jay McShan, το Confessin’ the Blues. Aυτό ήταν.


Ο Chuck Berry έκανε το rock n’ roll, λαϊκή μουσική στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας μπάντες που άφησαν ιστορία, όπως οι Beatles ή οι Rolling Stones. Παιδιά και νέοι με τα τραντζίστορ ανά χείρας, «επαναστατούν» για πρώτη φορά και θέτουν ερωτήματα και αμφισβητήσεις στους γονείς τους που ποτέ δεν είχαν την πολυτέλεια να κάνουν.


Aπό πολύ νωρίς ο Chuck Berry δημιουργούσε στίχους για τους νέους που παρέμειναν φρέσκοι για πολλές δεκαετίες αργότερα. Sweet Little Sixteen, School Day, Roll Over Beethoven, Rock and Roll Music, Back in the U.S.A., χτύπησαν με ακρίβεια σε ανησυχίες και προβληματισμούς, στον ρατσισμό, στις έφηβες Αμερικανίδες, ενώ έδωσαν το έναυσμα για να ξεσπάσει παντού το τσουνάμι του rock n’ roll.

«Ό,τι έγραψα δεν το έκανα για μένα, αλλά για να ακούνε οι άνθρωποι», είχε πει κάποτε. Και ναι, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η τρυφερή ιστορία του Johnny B. Goode δεν αποτέλεσε οδηγό για πολλούς επίδοξους ροκάδες; Ένα κομμάτι εμπνευσμένο εν μέρει από τον Johnnie Johnson, στο οποίο «έπαιξε» με τους στίχους, κάνοντάς τους αποδεκτούς στην ευρύτερη μάζα των ραδιοφώνων, σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός κυριαρχούσε.

Το rock n’ roll έγινε το μέσο για να γίνει ο Berry, ο πρώτος ήρωας της κιθάρας. O χαρακτηριστικός ήχος του και η rhythm 'n blues κατεύθυνσή του, έφερε στο προσκήνιο νέους σπουδαίους κιθαρίστες, όπως ο Keith Richards των Rolling Stones, ο George Harrison των Beatles, o Bruce Springsteen, o Pete Townshend των Who.

Oταν το 1977, η NASA, έστειλε στο διάστημα το μη επανδρωμένο Voyager I, αποθήκευσε σ' αυτό ένα άλμπουμ με κομμάτια, με την προοπτική πως αν έπεφτε στα... χέρια των εξωγήινων, να μπορούσαν να κατανοήσουν τη μουσική των γήινων. Ενα από αυτά τα κομμάτια ήταν και το Johnny B. Goode. Δε θα μάθουμε ποτέ αν… οι εξωγήινοι άκουσαν ποτέ το τραγούδι του Berry, το σίγουρο, όμως, είναι ότι η μουσική του, άνοιξε δρόμους. Τα ριφ του έγιναν θρυλικά hits, όπως στα Brown Sugar των Rolling Stones ή το Peaceful Easy Feeling των Eagles, οι μελωδίες του έγιναν οδηγοί για επιτυχίες, όπως το Surfin' U.S.A. των Beach Boys, ενώ πολλές ήταν και οι διασκευές που τιμούν το όνομά του, όπως τα School Days των AC/DC, Roll Over Beethoven των Beatles, το Come On από τους Rolling Stones κ.α.


Ο Berry, όμως είχε και αρκετά προβλήματα με τον νόμο. Το 1944 είχε πάει για ιππασία στο Κάνσας, όταν η εκδρομή αυτή μετετράπη σε ένα «ξεφάντωμα» εγκλήματος με ένοπλες ληστείες και κλοπές αυτοκινήτων. Ο Berry συνελήφθη και έμεινε 10 χρόνια σε αναμορφωτήριο. Στις αρχές των 60’s η καριέρα του είχε σχεδόν καταστραφεί ύστερα από τις συνεχείς εμπλοκές με το νόμο. Το 1979 τιμωρήθηκε με νέα ποινή φυλάκισης για φορολογικές παραβάσεις. Αρκετά προβλήματα αντιμετώπισε σχετικά με υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων και για παράνομες βιντεοσκοπήσεις γυναικών, υποθέσεις που διευθετήθηκαν το 1994 ύστερα από την καταβολή 1,3 εκατ. δολαρίων.

Επιχειρηματικά, ήταν ιδιοκτήτης του θρυλικού νυχτερινού κέντρου Berry Park, το οποίο περιελάμβανε ένα σπίτι, κιθάρα σε σχήμα πισίνας, εστιατόριο, εξοχικές κατοικίες και συναυλιακό χώρο. Toυ απονεμήθηκε το βραβείο Grammy το 1984 και δύο χρόνια μετά έγινε ιδρυτικό μέλος του Rock and Roll Hall of Fame. Είχε παντρευτεί τη Themetta Suggs με την οποία απέκτησε 4 παιδιά.


ΤΗΕ SHADOW










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...