Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Conception - Parallel Minds [1993]


ΟΙ CONCEPTION έμελλε να γεννηθούν σε μια εποχή κατά την οποία μεσουρανούσε το άστρο του grunge, με τους Pantera και τους Dream Theater να... αντιστέκονται με άλμπουμ-σταθμούς. Κάπου εκεί, μέσα σε όλον αυτό τον χαμό, μια παρέα από τη Νορβηγία, επιχείρησε να διεκδικήσει τον δικό της χώρο στην ιστορία μέσα από τον power/prog «μανδύα» της. Ηταν οι Conception με το Parallel Minds...






{Ενα άλμπουμ ξεχασμένο μα πάντα «φρέσκο» και ζωντανό σα να κυκλοφόρησε μόλις χθές...}


Eχοντας βάλει τα θεμέλιά τους από τις αρχές των 90's, το γκρουπ έχει ετοιμάσει το εξαιρετικό πρώτο άλμπουμ του (The Last Sunset) από το 1991 και δύο χρόνια μετά -κι ενώ έχει ήδη πέσει η «ατομική βόμβα» του Images And Words- οι Conception δουλεύουν και κυκλοφορούν το δεύτερο πόνημά τους, το Parallel Minds.

Οι καλογραμμένοι στίχοι του τραγουδιστή, Roy Khan (αν και στερεότυποι με θέματα όπως η μοναξιά, οι εσωτερικές μάχες μας, το ανεκπλήρωτο του έρωτα, η σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και την τεχνολογία), ντύνουν τις συνθέσεις γεμάτες «νεύρο» του κιθαρίστα, Tore Ostby και έχοντας πλάι τους σπουδαίους μουσικούς όπως οι Ingar Amlien (μπάσο), Arve Heimdal (ντραμς) και Hans Gjestvang (keys), παρουσιάζουν το μαγευτικό Parallel Minds. Είναι η εποχή που τόσο ο Khan όσο και ο Ostby, έχουν πολλά πράγματα να βγάλουν στο φως και είναι απολύτως αφοσιωμένοι στο γκρουπ.

Πλούσιο ταλέντο, έντονες επιρροές, μια μουσική σκηνή που μεταλλάσσεται και οι Conception χτυπούν μανιασμένα. Με μόλις ένα άλμπουμ στην «πλάτη» τους, οι πέντε μουσικοί λειτουργούν σαν μπάντα με δεκαετίες ύπαρξης. «Πλάθουν» αριστοτεχνικά το power με το progressive υλικό τους, χωρίς να εμφανίζουν ίχνος επιδειξιομανίας. Συνθέτουν και ηχογραφούν στεγνά, καλοδουλεμένα, πανέμορφα κομμάτια μέσα σε μόλις 46,5 λεπτά, ίσως σε μία από τις αρτιότερες μίξεις power και progressive metal.



Οι κιθάρες του Ostby αναδίδουν ευφυΐα· είτε μιλάμε για ριφ, είτε για solos, είτε για γέφυρες, ενώ οι Amlien, Heimdal και Gjestvang παίζουν σαν ένας. Και όταν η βελόνα του πικ απ ακουμπήσει στο ομώνυμο κομμάτι, τότε αποκαλύπτεται το κιθαριστικό μεγαλείο του Ostby και το πως «δένει» τα ριφ με τα solos του. Αποκαλύπτεται η κρυφή μαγεία του Amlien στο μπάσο και το πως αυτός ακολουθεί... κατά πόδας, θαρρείς σαν κάποιος δαίμονας, τα ριφ του Ostby.

Στον αντίποδα, φυσικά, υπάρχει το δέος που ακούει στο όνομα Roy Khan, ο οποίος ερμηνεύει συναρπαστικά, κρυστάλλινα και ταυτόχρονα παθιασμένα, θεατρικά αλλά και «ωμά». Υπάρχουν στιγμές που ολόκληρη η μπάντα ακολουθεί την ερμηνεία του (ακούστε το And I Close My Eyes), όμως όταν «απομονώνεται», συγκλονίζει. Ακούστε δυνατά το Silent Crying, ίσως η πιο ανατριχιαστική ερμηνεία που έχω ακούσει σε μπαλάντα, ίσως η μπαλάντα με τα μεγαλύτερα συναισθηματικά φορτία που έχει γραφτεί.

Οι Conception θα κυκλοφορήσουν ακόμη, το εξαιρετικό
In Your Multitude το 1995 και θα ρίξουν την αυλαία τους με ακόμη ένα σπουδαίο άλμπουμ, το Flow του 1997. Ο Ostby θα βρει διέξοδο στους Ark και στις συνεργασίες του με τον Lande και τον DC Cooper. O Khan θα συνεχίσει στους Κamelot, μέχρι το 2010 και μετά θα αποσυρθεί λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας.

Η παρακαταθήκη που άφησαν οι Conception είναι τεράστια αν και βραχύβια. Από το Parallel Minds κι έπειτα κατάφεραν να προσδώσουν δύναμη στο progressive και ιδιαίτερους prog ελιγμούς στο power στοιχείο τους, με ένα αποτέλεσμα που συνεπαίρνει τον ακροατή. Αν για πρώτη φορά ακούτε γι' αυτή τη μπάντα, δώστε της μια ευκαιρία, την αξίζει. 100%...
Track List:

1. Water Confines (4:13)
2. Roll The Fire (4:32)
3. And I Close My Eyes (3:50)
4. Silent Crying (3:20)
5. Parallel Minds (4:45)
6. Silver Shine (5:25)
7. The Promiser (4:25)
8. My Decision (3:30)
9. Wolf's Lair (4:00)
10. Soliloquy (8:40)
a. Sweet Lavender 
b. Non-Electric Redemption 
c. In These Rooms 

Total Time: 46:30

ΤΗΕ SHADOW






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...