Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

LIFE: Η πληροφορία και η «Βαβέλ» των social media


ΠΡΙΝ ΑΠΟ χρόνια, ένας φίλος μού είχε δείξει στο Ιντερνετ μια φωτογραφία ενός τύπου με όπλο, ο οποίος πόζαρε πάνω από μια νεκρή αρκούδα. Στην εικόνα αυτή παρεμβαλλόταν ο τίτλος: «Ο τραγουδιστής των Metallica, James Hetfield σκοτώνει αρκούδες». «Καμάρωσε τον "δικό σου"»(!), μου είχε πει με πικρία. Οντως, ο «κυνηγός» έμοιαζε με τον Hetfield. Hταν όμως αυτός; Υπήρχε πράγματι είδηση ή είχε δημιουργηθεί, για μια φορά ακόμη, θέμα - ράδιο αρβύλα, το οποίο υιοθετήθηκε «ελαφρά τη καρδία»;..






Πραγματοποιώντας μια πρώτη έρευνα, εκείνο το διάστημα, για την εν λόγω φωτογραφία, έπεσα πάνω σε πολλές αντιδράσεις, απ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κατά του James Hetfield. Μάλιστα, δημιουργήθηκε μέγα θέμα και στο δημοφιλές φεστιβάλ Glastonbury στη Μ. Βρετανία, όπου θα έπαιρναν μέρος οι Metallica (σημειωτέον, η διοργάνωση προσελκύει περί τις 120.000 άτομα).

Πράγματι, ο ηγέτης του γκρουπ, ασχολείται με το κυνήγι (τουλάχιστον ασχολούνταν μέχρι εκείνο το διάστημα) και μάλιστα συμμετείχε στη σειρά ντοκιμαντέρ του History Channel, με τίτλο The Hunt. Ωραία όλα αυτά. Ηταν όμως ο Hetfield στην αποκρουστική φωτογραφία ή δέχθηκε αδίκως όλο αυτό το τσουνάμι οργής; Η έρευνα με οδήγησε να βρω τη φωτογραφία σε αρκετά καλή ανάλυση. Φυσικά, ο τύπος που έμοιαζε στον Hetfield, δεν ήταν άλλος από τον Αμερικανό συγγραφέα Doug Giles, δεινό κυνηγό χωρίς αναστολές και δημιουργό του βιβλίου: RISE, KILL AND EAT: A Theology of Hunting from Genesis to Revelation. Και για να εξηγηθώ: Σαφώς και δεν προσπαθώ να κάνω τον δικηγόρο του καλλιτέχνη, ο οποίος, προφανώς, και θα έχει πολλά δύστυχα ζώα στην «τροπαιοθήκη» του. Στέκομαι -με αφορμή αυτή την ιστορία- αυστηρά στο θέμα της παραπληροφόρησης.

H φωτογραφία που δημιούργησε όλο το θόρυβο για το πρόσωπο του Hetfield
Μερικά χρόνια μετά από αυτή την υπόθεση, τίποτα δε φαίνεται να 'χει αλλάξει. Τα social media έχουν γιγαντωθεί και οι πληροφορίες τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Πληροφορίες και ειδήσεις διασκορπίζονται παντού χωρίς κανένα φιλτράρισμα, κανένα ζύγι, καμία ηθική και ευθύνη. Οι περισσότεροι υιοθετούν μια «είδηση» -πάντα αν είναι βολική προς αυτούς- και την πολλαπλασιάζουν στο μικρό σύμπαν των social media και του Ιντερνετ.

O Doug Giles
Χαμένοι σε μια σύγχρονη «Βαβέλ», συμμετέχουμε ηθελημένα ή όχι, στη διασπορά ψεύδους το οποίο «εγκληματεί» πολλές φορές κατά προσώπων, οικογενειών, κοινωνιών κ.ο.κ. Με τα ΜΜΕ να «νοσούν» βαθύτατα, όπως και η επαγγελματική δημοσιογραφία, οι πολίτες με τη σειρά τους δείχνουν και αυτοί να μην αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα, την ηθική και τη σημασία της ορθής είδησης και πληροφορίας, να μην κατανοούν ότι ο καθένας από εμάς είναι ένας «δημοσιογράφος» της καθημερινότητας, που καταγράφει γεγονότα και τα μεταφέρει.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ζούμε στην εποχή του Ιντερνετ και η μιντιακή παιδεία και συνείδηση αποτελεί ακόμη... αστροφυσική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των προηγμένων κρατών. Τα παραδείγματα, χιλιάδες και τα συναντούμε οι περισσότεροι καθημερινά στις οθόνες των κινητών, των τάμπλετ, των υπολογιστών μας. Ας ξεκινήσουμε το έλεγχο της κάθε πληροφορίας και ας είμαστε επιφυλακτικοί για οτιδήποτε μας σερβίρεται στο Διαδίκτυο, από σήμερα. Από τα πιο απλά θέματα μέχρι τα πιο σοβαρά. Ας μην περιμένουμε την παραπληροφόρηση να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Γιατί τότε θα είναι αργά.

ΤΗΕ SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...