Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Move Over [J. Joplin - Cinderella] 1971-1989


ΣΗΜΕΡΑ θα επιχειρήσουμε να βρεθούμε ανάμεσα σε ένα μουσικό ραντεβού, το οποίο χωρίζουν 18 χρόνια και αφορά στη Janis Joplin και στους Cinderella. Σαράντα έξι χρόνια μετά το θάνατο της Αμερικανίδας μουσικού, το SN θυμάται πως το γκρουπ από τη Φιλαδέλφεια, διασκεύασε μοναδικά το Move Over...






Το καλοκαίρι του 1970, η Joplin, ήδη σε επιβαρυμένη κατάσταση λόγω των χρόνιων καταχρήσεων, μετακόμισε στο ξενοδοχείο Landmark Motor, κοντά στα στούντιο Sunset Sound Recorders στο Hollywood, όπου ξεκίνησε να ηχογραφεί το τελευταίο -όπως έμελλε να συμβεί- άλμπουμ της, το Pearl. Εκείνη την περίοδο, η καλλιτέχνης αρραβωνιάστηκε έναν 21χρονο φοιτητή, έμπορο κοκαΐνης και μετέπειτα μυθιστοριογράφο, τον Seth Morgan. 

Εκείνος δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μουσικούς στόχους της Janis και έμενε στο σπίτι της στο Larkspur της Καλιφόρνια, ενώ εκείνη διανυκτέρευε στο ξενοδοχείο λόγω των ηχογραφήσεων και επισκέπτονταν τον Morgan για να τον βλέπει και να ελέγχει την πρόοδο των ανακαινίσεων στο σπίτι.

Ο Morgan και η Joplin.
Αν και το Pearl κυκλοφόρησε το 1971, λίγο μετά το θάνατό της στις 4 Οκτωβρίου του 1970, έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της καριέρας της. Μέσα σε αυτό ξεχώρισε και η διασκευή του κομματιού Me and Bobby McGee, του πρώην εραστή της, Κρις Κριστόφερσον. 

To πρώτο κομμάτι, όμως, προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο: το Move Over, γράφτηκε από την ίδια τη Joplin, η οποία μέσα από τους στίχους εκφράζει το παράπονό της και τα συναισθήματά της για την μεταχείριση των γυναικών από τους άνδρες και το πως οι τελευταίοι θέλουν να απέχουν από μια σχέση, κάνοντας τα... δικά τους, χωρίς όμως να έχουν το θάρρος να την τερματίσουν. 

Χρόνια μετά, οι φοβεροί και τρομεροί Cinderella, δρέποντας δάφνες από το μαγευτικό Long Cold Winter του 1988, διασκευάζουν το Move Over για τη συλλογή της Mercury, με τίτλο Stairway To Heaven / Highway To Hell. Στο άλμπουμ, συμπεριλήφθηκαν διασκευές κομματιών από καλλιτέχνες ή μέλη συγκροτημάτων που έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. 

Ετσι, μέσα στις προσπάθειες αυτές θα συναντήσουμε, μαζί με τη διασκευή του Move Over, το My Generation των The Who από τους Ρώσους Gorky Park, το Holiday In The Sun των Sex Pistols από τους Skid Row, τo Purple Haze του Jimi Hendrix από τον Οzzy Osbourne και πολλά άλλα.

Η συγκεκριμένη διασκευή των Cinderella, όμως έγινε ευρέως γνωστή το 1997, όταν συμπεριλήφθηκε στα Best Of τους με τίτλο Once Upon A..., ουσιαστικά τη συλλογή που «επισημοποίησε» τη διάλυση του γκρουπ. 

Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του Τom Keifer και το ταίριασμα της ερμηνείας του με αυτό της Joplin, έκαναν τη διασκευή του Move Over μία από τις πιο πετυχημένες διαχρονικά. H Joplin δεν πρόκειται να επιστρέψει στη ζωή, ας ελπίσουμε ότι δε θα συμβεί το ίδιο και με τους Cinderella...

H διασκευή:


To πρωτότυπο κομμάτι:


THE SHADOW





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...