Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Bon Jovi - This House Is Not For Sale [2016]


OI BON JOVI επιστρέφουν στο προσκήνιο με το 13ο άλμπουμ τους, εγκαινιάζοντας την περίοδο κατά την οποία θα πορευθούν χωρίς τον Richie Sambora. Πέρσι, η μπάντα με το Burning Bridges, μας χάρισε ακυκλοφόρητα κομμάτια του παρελθόντος (δε μας πήραν και τα δάκρυα...) και περίπου 10 μήνες μετά, κάνουν ένα νέο βήμα με το συμβολικό This House Is Not For Sale. Αναμφισβήτητα ένα μεγάλο στοίχημα...



{Το DNA των Bon Jovi δείχνει να έχει «παραβιαστεί»}


Ο Jon Bon Jovi, έχοντας δίπλα του ξανά τους 
David Bryan και Tico Torres, αλλά και τον επί χρόνια μπασίστα, Hugh McDonald, αναθέτει τη διαδοχή του Sambora στον Ελληνοκαναδό κιθαρίστα, Philip Eric Xenidis (Phil X), o οποίος όμως δε συνεισφέρει το παραμικρό στις συνθέσεις των κομματιών. Ο Jon Bon Jovi έχει αναλάβει όλο το βάρος της δημιουργίας των τραγουδιών μαζί με τον παραγωγό του άλμπουμ και κιθαρίστα, John Shanks.

Το γκρουπ πέρασε από την εποχή που όλα τα κομμάτια θαρρείς πως προέκυπταν με... εκνευριστική ευκολία. Επιτυχίες που οι Βon Jovi παρήγαγαν αφειδώς, μέσα σε άλμπουμ που τους έκαναν μία τεράστια μπάντα και αποδεδειγμένα το δίπολο Jovi - Sambora δημιουργούσε ένα πανίσχυρο «μαγνητικό» πεδίο.

Ακόμη, όμως, κι έτσι, το γκρουπ άγγιξε το ταβάνι του το 1995 με το σπουδαίο These Days και απο 'κει κι έπειτα άρχισαν τα προβλήματα. Προβλήματα που είχαν να κάνουν είτε με το αλκοόλ και τον εθισμό του Sambora, είτε με τις συσσωρευμένες διαφωνίες και τη μη σωστή διαχείριση της δόξας, αλλά και της εμπειρίας που φέρνει η ηλικιακή ωρίμανση.


Πλέον, οι Bon Jovi, ύστερα από όλη αυτή τη θύελλα που προκάλεσαν οι τριβές με τον χαρισματικό κιθαρίστα τους, ξεκινούν μια νέα πορεία. Ο τίτλος και το εξώφυλλο συμβολίζουν αυτή την ανάγκη, αλλά όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το This House Is Not For Sale μοιάζει βιαστικό και διεκπεραιωτικό, κινούμενο στο μοτίβο της τελευταίας περιόδου του γκρουπ. Το «νεύρο» λείπει από την ερμηνεία του Jon Bon Jovi, o οποίος αναλώνεται πολλές φορές σε γλυκανάλατα... ναζάκια (Labor of Love), ενώ οι συνθέσεις είναι ακόμη πιο alternative (Living With the Ghost). Aλλοτε παραπέμπουν στην pop εποχή των U2, όπως στο Born Again Tomorrow, με το solo του Xenidis να θυμίζει για λίγο τους παλιούς καλούς Bon Jovi, άλλοτε με... ψευτορίφ (The Devil's in the Temple) ή «φορεμένες» μπαλάντες (Scars on This Guitar), προσπαθούν να αποδείξουν κάτι που δεν κατάφερα να εντοπίσω παρά τις επαναλαμβανόμενες ακροάσεις.

Αν θα έπρεπε με το... ζόρι να πιαστώ από κάπου, μέσα από αυτό το άλμπουμ, θα επέλεγα το ζωηρό εναρκτήριο ομώνυμο κομμάτι, αλλά και το ακροτελεύτιο Come On Up to Our House, το οποίο έχει αρκετή δουλειά. Οι Bon Jovi, δυστυχώς, δείχνουν να ταλαιπωρούνται ακόμη από τους τριγμούς της φυγής/απόλυσης του Sambora και, μάλλον, το This House is Not for Sale, δείχνει πως η μπάντα θα χρειαστεί αρκετά λίφτινγκ για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Με τις τελευταίες δουλειές της, όμως, φοβάμαι πως δύσκολα θα ακούσουμε ξανά ένα σπουδαίο άλμπουμ. Το DNA των Bon Jovi δείχνει να έχει «παραβιαστεί»...

Tracklisting:

1. This House is Not for Sale 3:36
2. Living With the Ghost 4:44
3. Knockout 3:29
4. Labor of Love 5:03
5. Born Again Tomorrow 3:33
6. Roller Coaster 3:40
7. New Year's Day 4:27
8. The Devil's in the Temple 3:19
9. Scars on This Guitar 5:05
10. God Bless This Mess 3:23
11. Reunion 4:14
12. Come On Up to Our House 4:35
Total length: 49:08

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 5>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...