Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Green Day - Revolution Radio [2016]


ΟΙ GREEN Day, oι «φασαριόζοι» Καλιφορνέζοι, φωνάζουν και αυτοί «παρών» το 2016 με το 12ο (10ο ουσιαστικά) άλμπουμ τους, το Revolution Radio και ύστερα από τετραετή αποχή, μετά το τριπλό 
¡Uno!, ¡Dos!, ¡Tré! του 2012. Προβληματισμένοι, αλλά και προβληματικοί οι ίδιοι τα τελευταία χρόνια, επιστρέφουν για να χαρίσουν μελωδίες, πανκ εξάρσεις, πολύ alternative και οργή για τα όσα βιώνουν στις προεκλογικές ΗΠΑ...




{Μια αξιόλογη προσπάθεια των Green Day ύστερα από μια περιπετειώδη τετραετία}


«Πριν από δύο χρόνια βρισκόμουν με το αυτοκίνητό μου στο Μανχάταν», λέει ο ιδρυτής, παραγωγός, συνθέτης, στιχουργός, κιθαρίστας και τραγουδιστής (ουφ...) του γκρουπ, Billie Joe Armstrong και συνεχίζει: «Είχα πέσει μέσα σε μια διαδήλωση που αφορούσε στη δολοφονία του Michael Brown από έναν αστυνομικό. Αφησα το όχημά μου και διαδήλωσα μαζί με τον κόσμο ενάντια στην παλαιά τάξη πραγμάτων», τονίζει σχετικά με το γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για να μπουν πάλι οι Green Day στο στούντιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Revolution Radio είναι μια συλλογή τραγουδιών που επικρίνουν τη χαοτική κατάσταση στις ΗΠΑ. Δεν είναι αυστηρά πολιτικό όπως το American Idiot. Μέσα στα περίπου 45 λεπτά του, ο ακροατής θα βρει κομμάτια που στην πλειονότητά τους αφορούν στην αμερικανική κοινωνία, αλλά και τραγούδια που αναδύονται από τις προσωπικές περιπέτειες της μπάντας.


Και είναι αλήθεια ότι οι Green Day πέρασαν μια μακρά περίοδο προβλημάτων, τόσο με τον αλκοολισμό του Armstrong, όσο και με θέματα υγείας της συζύγου του μπασίστα, Mike Dirnt (καρκίνος του μαστού), αλλά και του κιθαρίστα που συνοδεύει το γκρουπ στις περιοδείες, Jason White. Παρόλα αυτά ο Dirnt, δεν έμεινε στάσιμος. Πήρε επιπλέον μαθήματα μπάσου, εμπλουτίζοντας το παίξιμό του και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο άλμπουμ.

Ενα άλμπουμ που δε λέει «όχι» -για μια φορά ακόμη- στις μελωδίες, ούτε στο alternative (προσωπικά θα τους ήθελα περισσότερο οργισμένους). Η «οσμή» πανκ, είναι διάχυτη στις συνθέσεις μεν, αλλά σε καμία περίπτωση το άλμπουμ δε μπορεί να θεωρηθεί πανκ. Ο τρίτος της παρέας, Tre Cool (αδυναμία του υπογράφοντος), σε κάποια σημεία παίζει ντραμς σα... μανιακός και πραγματικά «απογειώνει» τα κομμάτια, από τα οποία μπορούμε να σταθούμε στα Revolution Radio, το γνώριμο εδώ και μήνες Bang Bang, το Somewhere Now, το Too Dumb to Die που θυμίζει μέρες Dookie, τα υπέροχα (με ριφ α λα Jimmy Page) Forever Now και Outlaws.

Οι Green Day, ύστερα από την τριπλή χαμηλή πτήση του 2012 με τα ¡Uno!, ¡Dos!, ¡Tré!, δείχνουν να... σοβαρεύονται και παρουσιάζουν άλμπουμ που μπορεί να μη διεκδικεί θέση δίπλα στα Dookie, Kerplunk ή το American Idiot, δεν παύει όμως να είναι ένα αξιόλογο άλμπουμ στην 26ετή δισκογραφία του γκρουπ.

Tracklisting:

1. Somewhere Now 4:08
2. Bang Bang 3:25
3. Revolution Radio 3:00
4. Say Goodbye 3:39
5. Outlaws 5:02
6. Bouncing Off the Wall 2:40
7. Still Breathing 3:44
8. Youngblood 2:32
9. Too Dumb to Die 3:23
10. Troubled Times 3:04
11. Forever Now 6:52
12. Ordinary World 3:00
Total length: 44:29

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 7>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...