Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Steve Vai - Modern Primitive [2016]


ΠΕΡΣΙ συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το Passion And Warfare, ίσως ό,τι σπουδαιότερο έχει να επιδείξει από την προσωπική κι όχι μόνο δισκογραφία του, ο βιρτουόζος κιθαρίστας, Steve Vai. Ενα άλμπουμ που πήρε περίπου πέντε χρόνια για να δημιουργηθεί. Η εταιρία του, η Sony, λοιπόν, αποφάσισε να επανεκδώσει αυτό το αριστούργημα, μαζί με ακόμη ένα άλμπουμ, το Modern Primitive, τον «χαμένο κρίκο» ανάμεσα στα δύο πρώτα άλμπουμ του καλλιτέχνη, όπως λέει ο ίδιος. Eλα όμως που εμένα κάποια πράγματα με... τρελαίνουν...




{Ο Vai ψάχνει στο μουσικό μπαούλο του 
και μας χαρίζει κομμάτια που είχε κρυμμένα 
για πολλά χρόνια}


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας αφήσουμε τη... γκρίνια για το τέλος. Το Modern Primitive αποτελείται από υλικό που ουδέποτε έχει δει το φως της δημοσιότητας, ένα υλικό που κρατούσε κρυφό -πλην 4-5 κομματιών- ο Vai όλα αυτά τα χρόνια και που μάς παρουσιάζει φέτος. Δεκατρία κομμάτια στα οποία θα ακούσουμε πολλά πράγματα από εκείνη την εποχή, αλλά και μουσικές που θαυμάσαμε στα μετέπειτα άλμπουμ του.

Ετσι, ο Νεοϋρκέζος κιθαρίστας επιλέγει να ξεκινήσει το άλμπουμ με το κομμάτι Bop! στο οποίο έχει καλέσει το κορίτσι - θαύμα, την 20χρονη Ινδή μπασίστρια Mohini Dey, στο οποίο θα ακούσουμε τις doo-wop επιρροές του, αλλά και αυτές από τον μεγάλο Frank Zappa. Oπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε άλμπουμ του Vai, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Το Modern Primitive είναι ουσιαστικά μια αναδρομή στην καριέρα του καλλιτέχνη και μέσα σε αυτό θα εντοπίσουμε πράγματα που ακούσαμε τελειοποιημένα από το Passion And Warfare κι έπειτα. Στο Dark Matter θα θυμηθούμε το άλμπουμ του 2012, The Story Of Light και θα απολαύσουμε τον Jeremy Colson να «μαστιγώνει» τα ντραμς του, στο Mighty Messengers θα μας επιτεθεί ο Stu Hamm με το μπάσο του και ο «κτηνώδης» Chris Frazier στα ντραμς, ενώ ο Vai (ερμηνεύει και το κομμάτι) θα μας χαρίσει ένα ακόμη διαστημικό solo.

Sex & Religion με... ολίγη Ultra Zone θα ακούσουμε στο The Lost Chord, με πολλή ατμόσφαιρα, παραμορφώσεις και φωνητικά από τον Devin Townsend, σιτάρ και λεπτές μελωδίες στο Upanishads, πολύ πλήκτρο στο Fast Note People, ενώ στο And We Are One ο Vai αφιερώνει ένα ερωτικό κομμάτι στη σύζυγό του Pia, αλλά μάλλον κι εδώ θα την κάνει να... ζηλέψει αφού «ερωτοτροπεί» ξανά με την κιθάρα του. Πάντα τα έβδομα κομμάτια των άλμπουμ του, έχουν κάτι το ξεχωριστό.


Στο άλμπουμ θα ακούσουμε και πολλές funky πινελιές όπως στο Lights Are On, αλλά ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου είναι αναμφισβήτητα το No Pockets, με κλασικό ροκ ριφ των 70's και σύνθεση που θυμίζει YES, Genesis και Zeppelin. Για φινάλε, o Vai μάς επιφυλάσσει μια τριλογία, το περίπου 20λεπτο Pink And Blows Over, που μαγεύει (ειδικά στο τρίτο jazz μέρος του) και δείχνει στον ακροατή από που ξεκίνησε το Liberty και το ανεπανάληπτο Passion And Warfare.

Ο άλλοτε μαθητής του Joe Satriani, έγινε αισίως 56 Ιουνίων και αυτή η κυκλοφορία είναι μια πολύ καλή αρχή για όποιον θέλει να μπει στον κόσμο του Steve Vai. Για τους ήδη... μυημένους, το Modern Primitive θα αποτελέσει ένα ακόμη υπέροχο κομμάτι στο εντυπωσιακό δισκογραφικό παζλ του καλλιτέχνη κι έναν διασκεδαστικό φίλο για τους λάτρεις της ηλεκτρικής κιθάρας.


Κι εδώ, διερωτώμαι ο «αφελής»: Ωραία όλα αυτά, αλλά κύριε Vai, γιατί γράφεις στα παλαιότερα των ακριβών υποδημάτων σου (για να το πω κομψά) όλους αυτούς που έχουν το LP, το CD ή την κασέτα του Passion And Warfare του 1990 και τους αναγκάζεις να αγοράσουν πάλι το άλμπουμ για να ακούσουν και το Modern Primitive; Γιατί τους «ανταμείβεις» με επιπλέον έξοδα; Διότι, απλά, τους έχεις γραμμένους στην... παρτιτούρα σου (για να το πω κομψά). Και μετά φταίει η πειρατεία είπαμε;


Τracklist:

1. Bop! (feat. Moline Dey) 5:38
2. Dark Matter 3:53
3. Mighty Messengers 3:57 
4. The Lost Chord 4:09 
5. Upanishads 4:38 
6. Fast Note People 5:54 
7. And We Are One 5:22 
8. Never Forever 5:17 
9. Lights Are On 6:27 
10. No Pockets 4:54 
11. Pink And Blows Over I 3:21 
12. Pink And Blows Over II 13:14 
13. Pink And Blows Over III 3:31

THE SHADOW
Αξιολόγηση άλμπουμ: 7/10
Αξιολόγηση κυκλοφορίας: 0/10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...