Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Planet Of Zeus - Loyal To The Pack [2016]


«Ο ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ είναι το κύριο καύσιμο για τον τρόπο που γράφουμε μουσική. Όποια ιδέα προκύψει για καινούργιο κομμάτι, δουλεύεται στο στούντιο και από τους τέσσερις μας. Δεν νιώθουμε ότι πρέπει να υπάρχει πεπατημένη στην διαδικασία σύνθεσης της μουσικής», είχε δηλώσει στο Shadow Nation πριν από περίπου ένα χρόνο ο Γιάννης Βράζος, μπασίστας των Planet Of Zeus. To φετινό, Loyal To The Pack, αποδεικνύει του λόγου το αληθές...





Τότε, θεώρησα αυτή τη δήλωση, μια τυπική ατάκα, που λένε όλοι, πάνω κάτω. Σήμερα, ακούγοντας το 
Loyal To The Pack, κατάλαβα ότι ο Γιάννης, πίστευε 100% αυτό που δήλωνε. Οταν ένας καλλιτέχνης ή μια μπάντα, κάποια στιγμή της πορείας τους αλλάζουν ρότα και παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαν συνηθίσει να κυκλοφορούν, δείχνει εκτός από άγνοια κινδύνου και -καλώς εννοούμενο- θράσος, την απόλυτη ανάγκη έκφρασης. 


Οι Planet Of Zeus ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν σε άλλη... ταχύτητα από αυτή που μας είχαν συνηθίσει. Κακό πράγμα η συνήθεια. Η... φασαριόζικη τετράδα, στρέφει τον ήχο της σε πιο ροκ μονοπάτια, για πρώτη φορά στη δισκογραφική πορεία της. Εκτός του ομώνυμου εναρκτήριου... ξεκαρφώματος, Loyal to the Pack, το γκρουπ ρίχνει αισθητά τους τόνους και αποκαλύπτει τα κρυφά «απωθημένα» του. Από μπλουζ ήχους, ριφ που θυμίζουν άλλοτε UFO και Kravitz, άλλοτε Soundgarden ή ακόμη και πρώιμους Metallica (White Shrouds), μέχρι -core (Scum Alive) ή jazzy τετράλεπτα (Athens) και τον Mπάμπη Παπανικολάου να ερμηνεύει σαν μπαρουτοκαπνισμένος τραγουδιστής του αμερικανικού νότου (Retreat, Indian Red), οι Planet Of Zeus καταθέτουν στον μουσικόφιλο, την άλλη όψη τους.

Μια όψη που έχει να κάνει σαφώς με ωριμότητα -ηλικιακή και μουσική-, η οποία μας εμφανίζει τον πλούτο των τεσσάρων αυτών μουσικών. Το Loyal to the Pack θα ταράξει τα νερά στον χώρο των πιστών οπαδών του συγκροτήματος, όμως παράλληλα θα παρακινήσει κάποιους να τους ακολουθήσουν σε άλλα πελάγη, χωρίς ταμπέλες, «πρέπει» και ταμπού. 

Οι Planet με αυτό το άλμπουμ ανέβηκαν πολύ στην εκτίμησή μου (όχι πως έχει και κανένα νόημα φυσικά) και εύχομαι αυτά τα 10-11 κομμάτια να τους φέρουν πιο κοντά στα σωστά «αυτιά» του εξωτερικού. Το αξίζουν.

H tracklisting:

1. Loyal to the Pack 5:01
2. Devil Calls My Name 3:05
3. Them Nights 4:22
4. Little Deceiver 3:47
5. Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself 4:27
6. Retreat 5:25
7. Sea Bastards 4:44
8. White Shrouds 5:26
9. Scum Alive 3:16
10. Indian Red 5:45
11. Athens 4:15


THE SHADOW
Αξιολόγηση 8>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...