Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Haken - Affinity [2016]


OΙ HAKEN μεγαλώνουν. Αν και η βρετανική prog μπάντα βρίσκεται στο δισκογραφικό σύμπαν από το 2010 και το φετινό Affinity είναι μόλις το 4ο άλμπουμ της, τα άλματά της είναι τόσο μεγάλα, που ήδη κάποια μέσα (με αρκετή δόση ενθουσιασμού), άρχισαν να τους τοποθετούν δίπλα στους Dream Theater...







{Over the mountain...}


Το πρώτο αισθητό χτύπημα του γκρουπ, ήρθε πριν από τρία χρόνια με το άλμπουμ The Mountain, το οποίο δημιούργησε πολύ σούσουρο γύρω τους και αναμφισβήτητα αποτέλεσε την καλύτερη δουλειά τους μέχρι εκείνο το σημείο. Ομως οι Βρετανοί δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Είναι νέοι, σπουδαίοι μουσικοί και το αίμα κοχλάζει μέσα τους.


Ετσι, στρώθηκαν στη δουλειά κι έγραψαν εννιά ολόφρεσκα κομμάτια που ευωδιάζουν για μία φορά ακόμη progressive metal υψηλής ποιότητας. Progressive που εκτός από τα... κλασικά μεγαθήρια του χώρου, παραπέμπει και σε φόρμες με έντονα στοιχεία alternative και industrial. Oι Haken μέσα από το Affinity ξεδιπλώνουν ένα ακόμη υπέροχο prog μοτίβο, με συνθέσεις που άλλοτε είναι κοφτερές, με αδυσώπητα ριφ και άμεσες, χωρίς φλυαρίες, άλλοτε είναι αρκετά alternative και industrial με synths στο ύφος των δεκαετιών του '70 και του '80. Synths, πότε επιθετικά, πότε διακριτικά ή space.



Oι Haken δε φοβούνται να μπουν και σε... ξένα χωράφια. Εχουν το γνώθι σαυτόν, είναι συγκροτημένοι ως μουσικοί και κρατούν καλά τον prog πυρήνα τους στο επίκεντρο κάθε κομματιού. Ετσι, τη μία ακούς το groove-άτο The Endless Knot, την άλλη το δυναμικό και ακριβές Initiate. Μετά, το chill out, Bound by Gravity και πιο πριν το χαρούμενο και... απλό Earthrise. Στο The Architect έχεις 15 ολόκληρα λεπτά να ανακαλύψεις τον πλουραλισμό τους, με τον φιλοξενούμενο Einar Solberg των Leprous, να προσδίδει μια brutal παρένθεση, σε ένα κομμάτι που θα απολαύσουμε από jazz μέχρι Τool ηχοτοπία.

Τo Affinity αν και δεν είναι άλμπουμ concept, ασχολείται με την εξέλιξη της πληροφορικής σε σχέση με τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του, με διάχυτο τον παγκόσμιο προβληματισμό για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει ποτέ την ανθρώπινη ικανότητα να δημιουργεί ζωή. Το εξώφυλλο είναι εμπνευσμένο από τις συσκευασίες πληροφορικής της δεκαετίας του '80, ενώ τα έξι πουλιά αντιπροσωπεύουν τα μέλη της μπάντας.

Κάπου στα πόστερ των δωματίων των μελών της μπάντας, θα ήταν... χωμένες κάποιες αφίσες των Radiohead και των Porcupine Tree, αλλά οι Haken μέσα από αυτό το άλμπουμ τιμούν τους μεγάλους prog πατέρες τους· από τους Rush και τους Yes, μέχρι τους Dream Theater, τους Tool και από τους ΤΟΤΟ και τους Van Halen μέχρι τον Vince DiCola (πληκτρά που μάθαμε από τις ταινίες Rocky). 

Το Affinity πάει ακόμη ένα σκαλοπάτι πιο πάνω το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα. Κι αν μπούμε στην άσκοπη διαδικασία σύγκρισης με το The Mountain, θα έλεγα ξεκάθαρα... οver the mountain και θα τολμήσω να προβλέψω ότι μαζί με τους Tiles, οι Haken αναμένεται να εκτοπίσουν το Astonishing των Dream Theater από πολλές λίστες για τα άλμπουμ της χρονιάς.


H tracklisting:

1. Affinity.exe 1:24 
2. Initiate 4:16 
3. 1985 9:09 
4. Lapse 4:44 
5. The Architect 15:40 
6. Earthrise 4:48 
7. Red Giant 6:06 
8. The Endless Knot 5:50 
9. Bound by Gravity 9:29 
Total length: 61:26


THE SHADOW
Αξιολόγηση: 9>10







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...