Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Diamond Head - Diamond Head [2016]


NAI! Οι θρυλικοί Diamond Head επέστρεψαν. Τριάντα έξι χρόνια μετά το ανεπανάληπτο και άκρως επιδραστικό ντεμπούτο τους με το Lightning to the Nations και μόλις... εννέα από το τελευταίο τους άλμπουμ What's in Your Head?, οι Βρετανοί βγαίνουν πάλι από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, επιχειρώντας ένα νέο ξεκίνημα με το φετινό ομώνυμο Diamond Head. Kαι οι μνήμες καταφθάνουν από το πρώτο κιόλας κομμάτι...







{Οι Diamond Head, αποδεικνύουν ότι καμιά μουσική δεν είναι παλαιομοδίτικη}


Ο αγέραστος Brian Tatler, ανασυντάσσει το γκρουπ του με τον τόσο βαρύ τίτλο και τολμά να ρισκάρει, φέρνοντας στη θέση του τραγουδιστή, τον ταλαντούχο Rasmus Bom Andersen, ο οποίος... πέρασε τις εξετάσεις στην τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία της μπάντας, όταν και άναψε η φλόγα της δημιουργικότητας ξανά. «Ο Ras ανανέωσε την ενέργεια του σχήματος. Δεν είχα καμιά διάθεση να ασχοληθώ με ένα νέο άλμπουμ, όμως η παρουσία του Ras, άλλαξε όλο το κλίμα ως διά μαγείας. Μου είπε ότι πρέπει να γράψουμε κομμάτια, όπως γινόταν στην αρχή των Diamond Head. Καθίσαμε και γράψαμε μαζί στο ίδιο δωμάτιο «προκαλώντας» ο ένας τον άλλο και βγήκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Ο Ras στέκεται υπέροχα στο άλμπουμ και δεν προσπαθεί να "μπει" στα παπούτσια κανενός», λέει ο ιδρυτής της μπάντας.

Και συνεχίζει: «Αυτό το άλμπουμ είναι μια ηχώ από τα πρώτα άλμπουμ, αλλά εγώ πάντα προσπαθώ να ωθήσω τη μουσική μας μπροστά». Ο Andersen προσθέτει: «Το άλμπουμ έγινε έχοντας στο μυαλό μας τους οπαδούς μας. Θέλαμε να γράψουμε κομμάτια που θα έχουν δεσμούς με όλα τα καλύτερα μέρη των προηγούμενων άλμπουμ μας. Nομίζω πως το έχουμε επιτύχει και ελπίζουμε ότι ακούγοντας τον δίσκο να αισθανθείτε το πνεύμα  των Diamond Head μέσα από αυτόν».



Οι στίχοι του άλμπουμ έχουν επικεντρωθεί σε πολιτικά και περιβαλλοντικά θέματα, με τη μπάντα να προειδοποιεί ότι ο κόσμος μας τείνει προς την αυτοκαταστροφή. Στο συνθετικό μέρος, από τα πρώτα δευτερόλεπτα του Bones, οι αναμνήσεις πέφτουν βροχή. Ενα σπουδαίο γκρουπ δείχνει να αναγεννιέται από τις στάχτες του, με τον Andersen να στέκεται πολύ καλά στα φωνητικά. Στο Diamond Ηead, θα ακούσουμε πολλά από τα πράγματα που αγαπήσαμε στο ανεπανάληπτο 
Lightning to the Nations, το άλμπουμ που επηρέασε όσο λίγα το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Metallica, αλλά και τον Dave Mustaine, που αποχώρησε τόσο νωρίς. 

Μέχρι και το κομμάτι, Set My Soul on Fire, οι Diamond Head «βομβαρδίζουν» με ριφ και... 80's· μανιασμένα, οργανωμένα, στοχευμένα. Ο λαμπρός, δοξασμένος ήχος των πρώτων ετών του NWOBHM ακούγεται ξανά. Στα See You Rise, All The Reasons You Live, Wizards Sleeve, η μπάντα κινείται από το άλμπουμ Canterbury και μετά, με πλήκτρα και πιο... εμπορική διάθεση, όμως από το Our Time Is Now όλα μπαίνουν ξανά σε τάξη, κλείνοντας μία σύντομη παρένθεση.

Τα βαριά ριφ και το... γρέζι, επιστρέφουν τους Diamond Head κι εμάς στα πρώτα ένδοξα χρόνια τους, ενώ στο Speed θα απολαύσουμε και υπέροχες μελωδίες ανάμεσα στα ξεσηκωτικά ογκώδη ριφ, που παραπέμπουν κυρίως στο υπέροχο τελευταίο άλμπουμ τους, το What's in Your Head? του 2007. Κι όμως, η μπάντα δε θα μείνει εκεί. Θα κλείσει το άλμπουμ με μια υπέροχη έκπληξη: το ανατολίτικο, α λα Kashmir, Silence, που προκαλεί ρίγος.

Οι Diamond Head, αποδεικνύουν ότι καμιά μουσική δεν είναι παλαιομοδίτικη. Σε «υποχρεώνουν», μεν, να επιστέψεις στα 80's -θες δε θες-, όμως η μουσική τους δε μυρίζει... μούχλα. Είναι αναζωογονητική, κυρίως για όσους ξέρουν καλά αυτό το γκρουπ, το οποίο δείχνει ότι έχει ακόμη καύσιμα στο ντεπόζιτό του. Κάποια κομμάτια, δοκίμασα να τα φανταστώ διασκευασμένα (ξανά) από τους Metallica και ένα μειδίαμα «έσκασε» στο πρόσωπό μου. Δοκιμάστε το κι εσείς, ακούγοντάς το... 


Η tracklisting:

1. Bones 04:12
2. Shout at the Devil 04:04
3. Set My Soul on Fire 04:24
4. See You Rise 04:16
5. All The Reasons You Live 05:24
6. Wizards Sleeve 03:19
7. Our Time Is Now 04:28
8. Speed 04:08
9. Blood on My Hands 04:24
10. Diamonds 03:25
11. Silence 06:23

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 8>10







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...