Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Dio - Holy Diver [1983]


ΣΗΜΕΡΑ θα ταξιδέψουμε στις αρχές των 80's για να δούμε το πιο μετέωρο βήμα στη μέχρι τότε καριέρα ενός πραγματικά σπουδαίου καλλιτέχνη, του Ronnie James Dio. Για πρώτη φορά από την εποχή των Εlf, ουσιαστικά, ο Αμερικανοϊταλός τραγουδιστής, βρίσκεται χωρίς μπάντα, χωρίς τη σκιά ενός μεγάλου κιθαρίστα-συνθέτη, όπως οι Blacmore (Rainbow), Iommi (Black Sabbath)...





Yστερα από τα ανεπανάληπτα Heaven And Hell (1980) και Mob Rules (1981) κι έχοντας κρατήσει ζωντανούς τους Black Sabbath στη μετά Ozzy εποχή, ο Dio βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιξαρίσματος του Live Evil. Οι Sabbath, έχουν χωριστεί σε «Εγγλέζους και Αμερικανούς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του ο Tony Iommi: Από τη μία ο θρυλικός κιθαρίστας με τον Geezer Butler κι από την άλλη ο Dio με τον Vinny Appice, με πεδίο... μάχης την κονσόλα και τους δύο τελευταίους να θέλουν πιο «ψηλά» τα φωνητικά και τα ντραμς του επερχόμενου -τότε- live άλμπουμ.

«Ο Ronnie είχε αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα του είχαμε βγάλει και παρατσούκλι. Τον φωνάζαμε "Μικρό Χίτλερ". Είχε γίνει πολύ αυταρχικός και η συμπεριφορά του γενικότερα ήταν πολύ κακή απέναντί μας», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Iommi. Η ιστορία λέει πως ο ιδρυτής των Sabbath, είχε συλλάβει αρκετές φορές τον Dio με τον Appice να «πειράζουν» το Live Evil πριν από την τελική μίξη. Oποια κι αν είναι η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι ο μικρόσωμος «θεός», πίστευε πως είχε έρθει η στιγμή για το μεγάλο προσωπικό βήμα του· να έχει αυτός τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ό,τι κάνει. Είχε πλέον το «ειδικό βάρος» για κάτι τέτοιο.
Από αριστερά: Ronnie James Dio, Vinny Appice, Jimmy Bain, Vivian Campbell.

«Δεν είχα δει ποτέ ξανά τον Ronnie τόσο φοβισμένο», περιγράφει ο Appice, μετά τη φυγή - απόλυση από τους Sabbath. Kαι πως να μην ήταν. Επρεπε, όχι μόνο να βρει τον κατάλληλο μπασίστα, αλλά να εμπιστευτεί το νέο του εγχείρημα σε έναν αξιόλογο κι έμπιστο κιθαρίστα, πάνω στον οποίο θα συνέθετε τα νέα κομμάτια για το πρώτο προσωπικό ύφος και άλμπουμ του. Ο κρούση στον Jake E. Lee, πέφτει στο κενό, αφού ο κιθαρίστας προτιμά, τελικά, τη μπάντα του Ozzy, αντικαθιστώντας τον Randy Rhoads, που σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. O Dio δε μπορεί να περιμένει. Παρότι, εμφανίζεται στον ορίζοντα ο John Sykes, παίρνει το ρίσκο και στα τέλη του 1982, κλείνει τον άγνωστο τότε 21χρονο, Vivian Campbell των Ιρλανδών Sweet Savage, ενώ το μπάσο παίρνει ο ήδη γνωστός Jimmy Bain (κατά την προσωπική εκτίμησή μου, η πιο καίρια επιλογή για το Holy Diver).

H τετράδα πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά και λίγους μήνες μετά, η μπάντα DIO, μέσα από τα σπλάχνα των Sound City Studios του Λος Αντζελες, κυκλοφορεί το πρώτο από τα 10 άλμπουμ της, στο συμβολικό εξώφυλλο του οποίου φιγουράρει η μασκότ «Murray» -όπως επιτάσσει η μόδα της εποχής- δημιουργία του Randy Berrett: το Holy Diver! Eνα άλμπουμ - κράμα Rainbow με Sabbath, όμως με το πιο νευρικό και πιο «γυαλισμένο» παίξιμο του Campbell να χαρακτηρίζει τη νέα εποχή Dio, βασισμένη στο Νew Wave Of British Heavy Metal.
«Δεν είχαμε τίποτα έτοιμο. Δημιουργήσαμε ακριβώς όσα κομμάτια έπρεπε για το άλμπουμ. Ούτε ένα παραπάνω», δηλώνει ο Dio. Εννέα κομμάτια στο ύφος της εποχής, όπου το NWOBHM μεσουρανούσε. Και με το «καλημέρα», ο Campbell συστήνεται με το Stand Up and Shout και τον ύμνο Holy Diver, που σφυροκοπά τον «δύσμοιρο» ακροατή. Θα επαναλάβω, όμως, ότι η μεγάλη ενέργεια του άλμπουμ, εκλύεται από το μπάσο του Bain. Στο Gypsy, ακούμε καθαρά Rainbow, ενώ στο Caught in the Middle θα θυμηθούμε και λίγο Heaven And Hell, αλλά πάντα με τα διακριτικά «Vivian Campbell». Το Don't Talk to Strangers αποτελεί το δεύτερο hit του άλμπουμ μετά το ομώνυμο κομμάτι. Το κιθαριστικό ριφ και πιο μετά το λαμπερό σόλο του Campbell, ο επιβλητικός καλπασμός του μπάσου και η οργισμένη ερμηνεία του Dio -πάντα υπό τις ριπές του Appice-, έκαναν το συγκεκριμένο τραγούδι, έναν metal ύμνο.

Νέο κολλητικό α λα Rainbow ριφ στο Straight Through the Heart με τον Appice να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του στο άλμπουμ, μέσα από αυτό το κομμάτι. Οι... Sabbath επιστρέφουν στο Invisible, αλλά, πάντα όσο χρειάζεται, μια «πινελιά». Ο Dio έχει θέσει τους κανόνες του πλέον. Είναι ένα νέο μεγάλο ξεχωριστό κεφάλαιο στο heavy metal και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Ακολουθεί το Rainbow in the Dark, το τελευταίο από την φονική τριπλέτα του δίσκου. «Μισώ αυτό το κομμάτι. Αν μπορούσα θα το πετούσα εκτός άλμπουμ», έχει πει ο Dio, όμως ο κόσμος θα τον... διαψεύσει, κάνοντάς το ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στο metal φάσμα. Το πλήκτρο του ιδίου και του Bain, κάνει το κομμάτι να ξεχωρίσει από τ' άλλα, όμως πως μπορείς να μείνεις αδιάφορος από ολόκληρη τη σύνθεση; Eνα κομμάτι άψογο σε κάθε δευτερόλεπτό του, με ένα σόλο - κέντημα του Campbell που έμεινε στην ιστορία. Shame on the Night: Η μπάντα προσπαθεί να... τιθασεύσει την «οργή» της μέσα από πιο μπλουζ περάσματα, συνοδεία πλήκτρου, αλλά το Sabbath-ικό metal ξεχειλίζει από παντού σαν καυτή λάβα, κάνοντας το φινάλε του άλμπουμ να προκαλεί ρίγη.

Μετά το Holy Diver, τίποτα δε θα είναι ξανά ίδιο. Ο Ronnie James Dio, από τραγουδιστής των Rainbow και των Sabbath, μπαίνει στο Πάνθεον του heavy metal, ο Campbell δεν θα είναι πια ένας άγνωστος Ιρλανδός κιθαρίστας, ο Bain καταδεικνύει τον μουσικό πλούτο του και την ευφυΐα του απλού και ο Appice καθιερώνεται ως ένας αξιόλογος μουσικός. Στους Tony Iommi και Geezer Butler οφείλουμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ»· όχι μόνο επειδή αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα από την οποία εξερράγη το metal, αλλά και γιατί από ένα «λάθος» τους, ώθησαν έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, όπως ο Dio, να θέσει νέα δεδομένα στο χώρο και στην ψυχή μας.

«Don't talk to strangers / 'Cause they're only there to do you harm
Don't write in starlight / 'Cause the words may come out real

Don't hide in doorways / You may find the key that opens up your soul
Don't go to heaven / 'Cause it's really only hell

Don't smell the flowers / They're an evil drug to make you lose your mind
Don't dream of women / 'Cause they only bring you down...»


Η tracklisting:

1. Stand Up and Shout (Dio, Bain) - 3:18
2. Holy Diver (Dio) - 5:51
3. Gypsy (Dio, Campbell) - 3:39
4. Caught in the Middle (Dio, Campbell, Appice) - 4:14
5. Don't Talk to Strangers (Dio) - 4:53
6. Straight Through the Heart (Dio, Bain) - 4:31
7. Invisible (Dio, Campbell, Appice) - 5:24
8. Rainbow in the Dark (Dio, Campbell, Bain, Appice) - 4:15
9. Shame on the Night (Dio, Campbell, Bain, Appice) - 5:19

ΤΗΕ SHADOW








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...