Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Avantasia - Ghostlights [2016]


Ο ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ Tobias Sammet δημιουργεί το 7ο ψηφιδωτό των Avantasia και τρία χρόνια μετά το εκπληκτικό The Mystery Of Time, μάς το παρουσιάζει, ανοίγοντας με εντυπωσιακό τρόπο το 2016. Με μία ακόμη πλειάδα αστέρων του metal, ο 38χρονος Γερμανός καλλιτέχνης, μας παραδίδει το Ghostlights, το οποίο σφύζει από πλούσιο συμφωνικό / power περιεχόμενο...







{Πρόκειται για μία ακόμη υψηλή πτήση του δαιμόνιου Sammet, ο οποίος καταφέρνει να βγάλει ομοιογένεια και ποιότητα}


Πλην των... σταθερών πυλώνων 
Sascha Paeth (Rhythm guitars, lead guitars, bass, keyboards, mixing), Michael Rodenberg (orchestration, keyboards, mastering), Felix Bohnke (drums), ο Sammet κάλεσε παλιούς και νέους γνώριμούς του για να στήσει τον σκελετό του Ghostlights: τους Bruce Kulick (Grand Funk Railroad, ex-Kiss), Oliver Hartmann (ex-At Vance) στις κιθάρες και στο μικρόφωνο μαζί του τους Jørn Lande (ex-Masterplan, ex-Ark), Michael Kiske (Unisonic, Place Vendome, ex-Helloween), Ronnie Atkins (Pretty Maids), Dee Snider (Twisted Sister), Geoff Tate (Operation: Mindcrime, ex-Queensrÿche), Marco Hietala (Nightwish, Tarot), Sharon den Adel (Within Temptation), Bob Catley (Magnum), Robert Mason (Warrant, ex-Lynch Mob), Herbie Langhans (Sinbreed, Beyond the Bridge, ex-Seventh Avenue).

Αν και το άλμπουμ αρχίζει μάλλον «άνοστα», με το Mystery Of A Blood Red Rose, στο Let The Storm Descend Upon You απλώνεται ένα Nightwish πέπλο, με τέσσερις καλλιτέχνες στα φωνητικά για το μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου. Το τραγούδι παρουσιάζει μία αισθητή «κοιλιά» στο μέσον του, όμως ο Hartmann κάνει απίστευτη δουλειά στις κιθάρες και σώζει μία υπερ-απλωμένη σύνθεση. Στο The Haunting, επιστρατεύεται το «βαρύ πυροβολικό» που ακούει στο όνομα Dee Snider, για ένα melodic/doom κομμάτι, που είναι ανατριχιαστικό.
O Tobias Sammet.
Μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη έρχεται και στο επόμενο Seduction Of Decay, όπου ακούμε μία εντυπωσιακή ερμηνευτική ταύτιση του Sammet με τον Geoff Tate. Μία σύνθεση με κοφτά, επιβλητικά ριφ και πολλή αύρα Queensryche. Ο Sammet δίνει... μέτρα στον φιλοξενούμενό του (και καλά πράττει), χαρίζοντάς μας, έστω και για λίγα λεπτά,  μία... συμφωνική εκδοχή των κολοσσών του progressive metal (σ.σ. υπέροχο σόλο από τον Paeth). 

Στο ομώνυμο Ghostlights, ακούμε για πρώτη φορά, καθαρό power metal (Kiske...), θυμίζει Labyrinth, ενώ ξεχωρίζει το διαδοχικό σόλο των Paeth και Hartmann. Το Draconian Love, παραπέμπει σε HIM και Sisters Of Mercy, με την ιδιαίτερη ερμηνεία του Herbie Langhans, σε ένα κομμάτι που το χαλάει η ερμηνευτική παρέμβαση του Sammet, αφού η dark προσέγγιση δεν του ταιριάζει (ο Paeth ξανά υπέροχος). Master Of The Pendulum: το heavy/power θερμόμετρο ανεβαίνει με τον Hietala, σε ένα κομμάτι, περισσότερο στα κυβικά των Tarot. Φέρνει στο νου το Scales Of Justice με τον Ripper Owens από το The Wicked Symphony του 2010, αλλά σε αντίθεση με αυτό, δε λέει κάτι το σπουδαίο.

Τη σκυτάλη παίρνει η ντίβα των Within Temptation, Sharon Den Adel, για το Isle Of Evermore, μια μπαλάντα μόνο με πλήκτρα. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη... Στο Babylon Vampyres, έρχεται ο Mason στα φωνητικά και ο Kulick για ένα σπινταριστό μέταλ κομμάτι, ένα κιθαριστικό πάρτι. Ενα χορταστικό τραγούδι, με οσμή Stratovarius του Episode. Από τα καλύτερα του άλμπουμ. Στο Lucifer, συναντάμε δύο όψεις: μια μπαλάντα με πιάνο μέχρι το μέσον και από 'κει κι έπειτα ένα υπέροχο ξέσπασμα με τον Kulick να δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Το Unchain The Light φέρνει ξανά τις μελωδίες, αλλά και πολύ power ένταση, που έχει πολλά να πει, ενώ το άλμπουμ κλείνει άσχημα με το A Restless Heart And Obsidian Skies που στηρίζεται σε ένα ποπ ρεφρέν α λα ΑΒΒΑ (!) το οποίο καταστρέφει ό,τι καλό πάει να δημιουργηθεί.

Συμπερασματικά, το Ghostlights, έχει πολλά πράγματα να πει. Εχει ποικιλία, εξαιρετικά επί μέρους στοιχεία στα κομμάτια του και αφήνει συνολικά μία ευχάριστη εντύπωση. Πρόκειται για μία ακόμη υψηλή πτήση του δαιμόνιου Sammet, ο οποίος -παρότι βάζει στο άλμπουμ πολύ κόσμο, για μία φορά ακόμη- καταφέρνει να βγάλει ομοιογένεια και ποιότητα.

Η tracklisting:


01. Mystery Of A Blood Red Rose 3:51


Lead vocals: Tobias
Lead guitar: Sascha Paeth

02. Let The Storm Descend Upon You 12:09

Lead vocals: Tobias, Jorn Lande, Ronnie Atkins, Robert Mason
Lead guitar: Oliver Hartmann

03. The Haunting 4:42

Lead vocals: Dee Snider, Tobias
Lead guitar: Sascha Paeth

04. Seduction Of Decay 7:18

Lead vocals: Geoff Tate, Tobias
Lead guitar: Sascha Paeth

05. Ghostlights 5:43

Lead vocals: Michael Kiske, Tobias, Jorn Lande
Lead guitar: Sascha Paeth, Oliver Hartmann

06. Draconian Love 4:58

Lead vocals: Herbie Langhans, Tobias
Lead guitar: Sascha Paeth

07. Master Of The Pendulum 5:01

Lead vocals: Marco Hietala, Tobias
Lead guitar: Sascha Paeth

08. Isle Of Evermore 4:28

Lead vocals: Sharon Den Adel, Tobias

09. Babylon Vampyres 7:09

Lead vocals: Tobias, Robert Mason
Lead guitar: Bruce Kulick, Oliver Hartmann, Sascha Paeth

10. Lucifer 3:48

Lead vocals: Jorn Lande, Tobias
Lead guitar: Bruce Kulick

11. Unchain The Light 5:03

Lead vocals: Tobias, Ronnie Atkins, Michael Kiske
Lead guitar: Sascha Paeth, Oliver Hartmann

12. A Restless Heart And Obsidian Skies 5:53

Lead vocals: Bob Catley, Tobias
Lead guitar: Bruce Kulick

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 7>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...