Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Saxon - Battering Ram [2015]


ΣΕ Ο,ΤΙ έχει να κάνει με τους Saxon, η... επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τι κι αν το φετινό Battering Ram είναι το 21ο άλμπουμ τους, τι κι αν βρίσκονται στο στούντιο 36 χρόνια, τι κι αν οι Byford, Quinn και Glockler έχουν ξεπεράσει τα 60 χρόνια τους; Η μπάντα - καμάρι του New Wave Of British Heavy Metal, μας τρίβει στη μούρη ακόμη ένα σπουδαίο άλμπουμ, έναν πραγματικό «πολιορκητικό κριό» και τολμώ να πω, τον καλύτερο των τελευταίων ετών...







{Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μόνο το καλό κρασί γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει}

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του εναρκτήριου και ομώνυμου 
Battering Ram, οι Saxon επιβάλλονται στον νου, στην καρδιά, στους νευρώνες του ακροατή. Σαν κάποια εξωγήινη ύπαρξη να σου επιτίθεται και να σε εξουσιάζει, όπως στις ιστορίες των βιβλίων του Στίβεν Κινγκ. Ο δοξασμένος ήχος του heavy metal ξεπηδά από τα έγκατα του άλμπουμ, στιβαρός, επιβλητικός, ατόφιος. Απλοί, αλλά ολόφρεσκοι οι Saxon, κάνουν αυτό που ξέρουν, όμως ακόμη καλύτερα. Μοιράζουν απλόχερα τη μουσική τους μέσα από το αραχνιασμένο DNA τους, μέσα από πανέμορφα, επιβλητικά ριφ, μαγευτικά solos και πεντακάθαρες ριπές ντραμς και μπάσου, όπως στα -εκτός συναγωνισμού- δύο πρώτα κομμάτια.


Φυσικά, δε μένουν εκεί. Εμπλουτίζουν τις συνθέσεις τους πότε με prog σφήνες (Hard and Fast), πότε με ατμοσφαιρικά μέρη (Queen of Hearts), πότε με υπέροχες κιθαριστικές συνεργασίες των Quinn και Scarratt (ακούστε στο Eye of the Storm, πως κάτω από τα ριφ του πρώτου, «σαρώνει» ο δεύτερος ή τις δισολίες στο σπουδαίο Top of the World). Οι εκπλήξεις δε λείπουν φυσικά. Στο Stand Your Ground «ντύνουν» το κομμάτι με synths, ενώ στο φινάλε του στήνουν ένα Iron Maiden όργιο και στο To the End επιφυλάσσουν ένα ελαχίστων δευτερολέπτων thrash «άνοιγμα», ίσα ίσα για να... σμίξεις τα φρύδια, βυθίζοντας στη συνέχεια το τραγούδι σε ένα mid tempo ταξίδι, σέρνοντας μαζί τα ριφ των δύο κιθαριστών. 

Μεγάλη στιγμή του άλμπουμ είναι και το Kingdom of the Cross, ένα πρωτότυπο, μελαγχολικό, πανέμορφο κομμάτι, τους στίχους του οποίου απαγγέλλει ο Ουαλός ηθοποιός, David Bower, με επιβλητικές παρεμβολές του Byford. Μοναδική παραφωνία σε ολόκληρο το Battering Ram, θα έλεγα πως αποτελούν οι... παραφωνίες του Byford, όταν αυτός επιλέγει να κραυγάσει πάνω από το όριό του.

Οι Saxon παραδίδουν ακόμη ένα κόσμημα. Το φαινόμενο Saxon θα μπορούσε να διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του Berkeley, για το πως κάποιος μπορεί να μείνει για πάντα νέος, φρέσκος και αυθεντικός. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μόνο το καλό κρασί γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει. Καλή δύναμη!

Η tracklisting:

1. Battering Ram 4:56
2. The Devil's Footprint 4:08 
3. Queen of Hearts 5:08 
4. Destroyer 3:21 
5. Hard and Fast 4:45 
6. Eye of the Storm 3:54 
7. Stand Your Ground 4:15 
8. Top of the World 4:00 
9. To the End 5:50 
10. Kingdom of the Cross 6:08 
Total length: 46:30 
THE SHADOW
Αξιολόγηση: 9,5>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...