Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΛΙΣΤΕΣ: Ο κλέψας, του κλέψαντος



AΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που η μουσική έγινε προϊόν, κάθε κατεργάρης παραγωγός, μάνατζερ, συνθέτης κτλ, επιλέγει το ριφ που του κάνει «κλικ», το τροποποιεί ελαφρώς για να μην μπλέξει νομικά και αντί για διασκευή, ακούμε ένα «άλλο» κομμάτι που… κάπου το έχουμε ξανακούσει, αν όχι ολόκληρο, ένα σημαντικό μέρος του. Κι άσε τον original συνθέτη να τραβάει τα... πλούσια μαλλιά του από τα νεύρα. Με αφορμή την κόντρα - (βρήκαν τρόπο να βγάλουν λεφτά οι Spirit) που έχει ξεσπάσει για το Stairway To Heaven, μου ήρθαν στο νου κομμάτια που οι «εμπνευστές» τους, όχι μόνο λοξοκοίταξαν την παρτιτούρα κάποιου άλλου, αλλά την πήραν... ολόκληρη σπίτι τους, δημιουργώντας ένα μουσικό αντίγραφο που πολλές φορές ξεπέρασε το πρωτότυπο...


* Πατώντας πάνω στον τίτλο κάθε κομματιού, μπορείτε να ακούσετε το κάθε τραγούδι.



1. Τhe Simple Man [Lynyrd Skynyrd] - Always Somewhere [Scorpions]

To 1973 οι Lynyrd Skynyrd έβγαλαν το πρώτο άλμπουμ τους, το Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd (δε χάλασε η γραμματοσειρά, ακριβώς έτσι τιτλοφορείται). Μέσα σε αυτό βρίσκεται η μπαλάντα Τhe Simple Man. Eξι χρόνια μετά, οι Scorpions κλέβουν τη σύνθεση και μάς χαρίζουν το Always Somewhere από το άλμπουμ Lovedrive. Σαν δύο σταγόνες νερού τα δύο κομμάτια. Ισως η πιο εξόφθαλμη κλοπή στην ιστορία του ροκ.





2. Bombay Calling [It's A Beautiful Day] - Child In Time [Deep Purple]

Oι Αμερικανοί It's A Beautiful Day το 1969 ντεμπουτάρουν με το ομώνυμο άλμπουμ τους. Μέσα σ' αυτό βρίσκεται το κομμάτι Bombay Calling. Eνα χρόνο μετά οι Deep Purple βγάζουν το In Rock, πρώτο άλμπουμ με τον Gillan, ο οποίος σε μια ιστορική ερμηνεία του Child In Time, αφήνει άφωνο το κοινό. Η αντιγραφή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, όμως ο Blackmore έχει δηλώσει πως όλα προέκυψαν από μια... παλαιότερη ανταλλαγή των δύο γκρουπ, όταν οι It's A Beautiful Day χρησιμοποίησαν μέρος του Wring That Neck.




3. Megalomania [Black Sabbath] - Rory Gallagher - Riot - Accept - Mercyful Fate - Raven - Iron Maiden!

Eνα θανατηφόρο ριφ του Tony Iommi στο 3:21 του Megalomania του 1969 από το άλμπουμ Sabotage, έμελλε να «γεννήσει» έξι μεγάλα κομμάτια. Το 1976 ο Rory Gallagher βασιζόμενος σε αυτό, βγάζει το σπουδαίο Moonchild, το 1981 οι Riot μάς χαρίζουν το Swords and Tequila, το 1982 οι Accept το Flash Rockin' Man, το 1983 οι Mercyful Fate το Curse of the Pharoahs, την ίδια χρονιά οι Raven το Seek And Destroy και ένα χρόνο μετά οι Iron Maiden το θρυλικό, 2 Minutes to Midnight.



4. Achilles Last Stand [Led Zeppelin] - Barracuda [Heart] - Killing The Dragon [DIO]

Tο 1976 oι Zeppelin (έχοντας και αυτοί κατακλέψει το... σύμπαν - ακούστε εδώ κι εδώ) ριφάρουν άγρια με το Achilles Last Stand από το άλμπουμ Presence. Οι Heart «τσίμπησαν» το ριφ, το drumbeat και την ιδέα του whammy pedal του κομματιού και ένα χρόνο μετά έβγαλαν ένα σπουδαίο κατά τα άλλα κομμάτι, το Barracuda. H ειρωνεία είναι πως οι Αμερικανίδες στο εν λόγω τραγούδι, τα «χώνουν» στην προηγούμενη δισκογραφική εταιρία τους, παρομοιάζοντάς την με το αρπακτικό ψάρι Barracuda... Χρόνια αργότερα, το 2002 και προς μεγάλη απογοήτευσή μου (όχι για το κομμάτι, το οποίο είναι δυναμίτης, αλλά για την κίνηση του), o μέγας Ronnie James Dio, κυκλοφορεί το Κilling The Dragon , του οποίου το ομώνυμο τραγούδι είναι «καρμπόν» των προηγούμενων και κυρίως του Barracuda.

5. Under Pressure [Queen] - Ice Ice Baby [Vanilla Ice]


Από τα πιο εμπορικά κομμάτια των Queen με τον Dave Bowie, το Under Pressure (1982 Hot Space), ενέπνευσε τον ράπερ Vanilla Ice στο ντεμπούτο του το 1990 και στο άλμπουμ To The Extreme, να «κατακτήσει» τα τσαρτς με το Ice Ice Baby. Ενα κομμάτι που στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στη μπασογραμμή του Deacon, αλλά -προς τιμήν του- ο Ice αποδίδει τη ιδέα στους Queen.





6. Tapping Into The Emotional Void [Excel] - Εnter Sandman [Metallica] 


Eνα από τα πιο πετυχημένα κομμάτια με μία από τις πιο χαρακτηριστικές εισαγωγές, το Εnter Sandman (1991) των Metallica, κρύβει και αυτό την... απατεωνίτσα του, καθώς, ακούγοντας το Tapping Into The Emotional Void των crossover-άδων, Εxcel από το The Joke's on You (1989), εντοπίζουμε πολλές ομοιότητες. Φυσικά, και οι Εxcel, στο ίδιο κομμάτι, κλέβουν το ΥΥZ των Rush (ακούστε το Tapping Into The Emotional Void στο 2:46).



7. (We Ain't Got) Nothin' Yet [Blues Magoos] - Black Night [Deep Purple]


To 1966 οι Νεοϋορκέζοι ρόκερς Blues Magoos, ντεμπουτάρουν με το άλμπουμ Psychedelic Lollipop και πρώτο σινγκλ το κομμάτι (We Ain't Got) Nothin' Yet. To 1970, οι Deep Purple ξαναχτυπούν, κλέβοντας το κομμάτι για να βγάλουν το Black Night, το οποίο κυκλοφόρησε ως σινγκλ.





8. Βark At The Moon [Ozzy Osbourne] - Raise Your Hands [Bon Jovi]


O Ozzy αντικαθιστά τον πρόωρα χαμένο Randy Rhoads με τον Jake E. Lee και το ριφ του Βark At The Moon (1983) το καρφώνει στην κορυφή. Τρία χρόνια μετά οι Βon Jovi συμπεριλαμβάνουν στο ιστορικό Slippery When Wet, το Raise Your Hands. Ενα κομμάτι βασισμένο 100% στο ριφ του Βark At The Moon.





9. I Want Out [Helloween] - Road To Hell [Bruce Dickinson]


Oταν κυκλοφόρησε το I Want Out των Helloween το 1988 με το θρυλικό, πλέον, Keeper Of The Seven Keys, κανείς δε φανταζόταν ότι εννέα χρόνια μετά, ο Bruce Dickinson θα χρησιμοποιούσε τη «γέφυρα» (ακούστε από το 3:11) για να στηρίξει πάνω της το κομμάτι Road To Hell από το άλμπουμ, Αccident Of Birth. Ο παραγωγός του, Roy Z, έβαλε εδώ το... δαχτυλάκι του. 





10. Animal [Pearl Jam] - Modern Day Delilah [KISS]

H ριφάρα του Animal των Pearl Jam από το Vs. του 1993, εκλάπη από τους ΚISS το 2009 μεταμορφώθηκε στο πρώτο σινγκλ του άλμπουμ Sonic Boom, στο εξαιρετικό κατά τ' άλλα, Modern Day Delilah.


Aυτές οι περιπτώσεις μου ήρθαν πρώτες στο μυαλό. Φυσικά, oι κλοπές δεν περιορίζονται ούτε σταματούν εδώ. Η μουσική πάντα θα προσφέρεται για τέτοιες... ζαβολιές, οι οποίες θα στεναχωρούν τους πραγματικούς συνθέτες, αλλά θα χαρίζουν στο κοινό πανέμορφα κομμάτια, έστω κι αν κάπου, κάπως, κάποτε, κάτι μας θυμίζουν. Τα σέβη μου!


BONUS: Street Killer [Great White] - Sanitarium [Metallica]


To 1984 oι Αμερικανοί Great White έκαναν την παρθενική εμφάνισή τους στο metal στερέωμα με το ομώνυμο άλμπουμ τους. Mέσα σ' αυτό υπήρχε το κομμάτι Street Killer με μία φοβερή εισαγωγή, την οποία πήραν οι Metallica δύο χρόνια μετά και έντυσαν το ιστορικό Welcome Home (Sanitarium) από το Master Of Puppets. Tα σέβη μου ξανά...



ΤΗΕ SHADOW




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...