Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Αunt Mary - Janus [1973]


Σήμερα θα επιχειρήσουμε μια μεγάλη βουτιά στο χρόνο. Θα γυρίσουμε στο μακρινό 1973 και σε μία δεκαετία που έμελλε να καθορίσει τα πάντα. Κάπου εκεί, ένα γκρουπ με το όνομα Aunt Mary, από το Φρέντρικσταντ της Νορβηγίας, επιχειρεί το τρίτο δισκογραφικό βήμα του· μία πτήση στο ψυχεδελικό, progressive ροκ...



Mε εμφανέστατες επιρροές από Pink Floyd, Genesis, Yes, Emerson, Lake & Palmer, King Crimson,Beatles, Jethro Tull κ.α., το πρώτο τους, ομώνυμο άλμπουμ το 1970, κινήθηκε στα ρηχά και ξεχάστηκε γρήγορα, ενώ το Loaded του 1972 έφερε τον Bengt Jenssen στο σχήμα και τα πλήκτρα έγιναν πιο επιβλητικά. Η αναγνώριση, όμως, δεν ήρθε ούτε σε αυτή
την προσπάθεια. Το Janus ήταν αναμφίβολα το πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ. Πιο ψυχεδελική ατμόσφαιρα, βαριές κιθάρες, βελούδινα σόλο, με κάποια κομμάτια που σχηματίζουν μίνι - σουίτες. Ο μιμητισμός στις επιρροές τους είναι εμφανής σε κάποια σημεία του άλμπουμ, όμως η γενική εικόνα και τα prog ξεσπάσματα, αφήνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, όπως το Path of your dream με το Zeppelinικό ριφ, το Mr. Kaye με τη Beatles αίσθηση, το σκοτεινό Stumblin' Stone με την παραμόρφωση της Stratocaster και το μαγευτικό What A Lovely Day με τις βαριές doom κιθαριστικές ριπές και το σπουδαίο σόλο που σου δημιουργεί ρίγος.
Bjoern Christiansen (guitar, vocals), Bengt Jensen (keyboards), Svein Gundersen (bass, piano, vocals), Kjetil Stensvik (drums, vocals), δεν κατάφεραν να γίνουν ποτέ γνωστοί. Η έλλειψη χρημάτων, το αδιάφορο κοινό της εποχής, έφερε μοιραία την έλλειψη κινήτρου στη μπάντα, η οποία διαλύθηκε στα τέλη του 1973. To 1980 επιχείρησαν το μεγάλο come back με ένα συναυλιακό reunion, όμως η εποχή τούς είχε ήδη προσπεράσει. To 1992 κυκλοφόρησαν το bluesy, Bluesprints κι έκτοτε αγνοούνται. 
Το καλό με τη μουσική είναι ότι -παρά τον βομβαρδισμό των μάνατζερ και των συμβολαίων- δεν υπογράφει κανένα συμβόλαιο με το χρόνο και τον θάνατο. Μένει για πάντα εκεί, περιμένοντας κάποιο αυτί να την ανακαλύψει. Οι Aunt Mary και το Janus, παραμένουν σκεπασμένοι από τη σκόνη δεκαετιών, όμως ακούγοντάς τους, θυμάσαι πολλά συγκροτήματα, ανακαλύπτεις ακόμη πιο πολλά πράγματα και αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμά τους.

Η Tracklisting:

1. Path of your dream (4:06)
2. Mr. Kaye (2:01)
3. Nocturnal voice (6:06)
4. For all eternity (6:54)
Untitled - Hidden track (0:41)
5. Stumblin' stone (6:10)
6. All we've got to do is dream (2:53)
7. Candles of Heaven (5:26)
8. What a lovely day (5:15)
Total Time: 38:54

THE SHADOW

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...